Socialrådgiveren gjorde en affaldsspand til et design-ikon

70 år torsdag. Jette Egelund overtog sin fars virksomhed stort set uden en krone på lommen. I dag er Vipp-spanden verdenskendt.

Jette Egelund overtog sin fars virksomhed og gjorde den verdenskendt. Foto: Vipp Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

Hun stod, som hun har udtrykt det i et interview med Berlingske, »med et knust hjerte, en splittet familie og uden penge«.
I dag er Jette Egelunds hjerte helet, familien er samlet om den fælles virksomhed, og penge er vist ikke det helt store problem.
Jette Egelund, 70 år 23. januar, er kvinden, der gjorde en dansk affaldsspand til et internationalt design-ikon.
Vipp-spanden er sammen med efterhånden flere produkter fra virksomheden blevet symbol på god stil. I dag drives selskabet med Jette Egelunds søn, Kasper Egelund som øverste chef, og datteren, Sofie Egelund, der er bosat i New York, som ansvarlig for kommunikation og konceptudvikling.
Og det hele begyndte i al beskedenhed med en spand til det opfejede hår i en frisørsalon.
Jette Egelunds far, Holber Nielsen, drev en lille metalvarefabrik i Randers, og hendes mor, Marie, var damefrisør. Moderen skulle bruge en praktisk affaldsspand til sin salon, og den designede og fremstillede faderen i 1939.

»Jeg havde masser at leve for, men ikke noget at leve af.«I de følgende år blev spanden i beskedent omfang solgt til saloner og lægeklinikker rundt om i landet. I 1950 blev Jette Egelund født som den yngste af to søskende, og hun uddannede sig til socialrådgiver med henblik på et liv i den offentlige sektor. Tanken om at blive erhvervsdrivende lå hende fjernt, har hun fortalt.
Men hun videreuddannede sig dog i Human Ressources på CBS og havde efterfølgende arbejde hos Novo Nordisk og DFDS – uden større succes efter eget udsagn.

Kirkesanger og fabrikant

I 1994 blev hendes far imidlertid syg, og sammen med sin daværende mand overtog hun fabrikken. Kort efter forlod manden hende, og Jette Egelund stod tilbage med en fabrik og en kæmpegæld.
Hun arbejdede bl.a. som kirkesanger for at få det hele til at løbe rundt.
»Jeg havde masser at leve for, men ikke noget at leve af,« har hun fortalt.
Det ændrede sig. Hun fik moderniseret produktionen af Vipp-spanden, som stort set var blevet varetaget af én mand, og flyttede den til Lolland. Samtidig fik hun ved at deltage på diverse udenlandske designmesser gjort opmærksom på den danske, ikke blot praktiske, men flotte spand.
Derfra gik det fremad med salg og nye produkter. I dag er Vipp-spanden repræsenteret på Museum of Modern Art i New York.
Også det knuste hjerte kom hun over. Et par måneder efter sin skilsmisse mødte Jette Egelund dirigenten Mogens Dahl. De har været sammen siden og bor på Islands Brygge i København, hvor vinterbadning og kulturprogrammer indgår i dagsprogrammet.
Der er reception på dagen kl. 15-17 i Mogens Dahl Koncertsal.