Økonomiprofessoren er tilfreds efter ny aftale om lønkompensation: »Det flugter rigtig fint med det, vi har anbefalet«

Fredag eftermiddag præsenterede regeringen og arbejdsmarkedets parter en ny aftale om lønkompensation, der nu skal forlænges til august. Økonomiprofessor Torben M. Andersen er tilfreds med aftalen.

Økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Torben M. Andensen var formand for den gruppe af tre professorer, der kom med en større rapport til regeringen om hjælpepakkerne. I rapporten fra de tre til regeringen blev det anbefalet, at hjælpepakkerne skulle udfases, så snart det var muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En udfasning af lønkompensation i slutningen af august er den rigtige vej at gå. Derved undgår vi nogle af de negative effekter for den danske økonomi af den milliardstore hjælp til de danske virksomheder.

Sådan lyder det fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet Torben M. Andersen. Han var formand for den gruppe på tre professorer, der kom med en større rapport til regeringen om hjælpepakkerne.

De to øvrige var Michael Svarer og Philipp Schröder, også begge fra Aarhus Universitet.

I rapporten blev det anbefalet, at hjælpepakkerne skulle udfases så snart, det var muligt. Derved skulle man undgå, at hjælpepakkerne skabte en skævhed i dansk økonomi.

Torben M. Andersen mener ikke, at forlængelsen frem til 29. august i den sammenhæng har nogen betydning.

»Det er ikke datoen, der er det afgørende. Det afgørende er, at man er enige om, at ordningen med lønkompensation ophører, og så laver en ny arbejdsfordeling oveni. Derudover er der noget ferie oveni, der skal afholdes,« siger Torben M. Andersen.

»Det flugter rigtig fint med det, vi har anbefalet. Så markant en forlængelse er det ikke, og så er der en klarhed om, hvordan man håndterer ferie. Svært at argumentere for, at det skal have nogen betydning med den forlængelse,« siger Torben M. Andersen.

I rapporten fra de tre eksperter til regeringen blev det anbefalet, at lønkompensationen skulle afløses af en ny ordning med arbejdsdeling. Måske i stil med det man har i Norge, hvor virksomheder kan sende de ansatte hjem midlertidigt.

På pressemødet, hvor udfasningen blev præsenteret, fremhævede finansminister Nicolai Wammen (S), at regeringen allerede mandag tager hul på forhandlinger om en ny model for arbejdsdeling sammen med arbejdsmarkedets parter i form af Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Torben M. Andersen understreger, at det bestemt ikke bliver nogen nem øvelse at få lavet en ny model for arbejdsdeling.

»Det kan komme en anden smittebølge, eller hvad der ellers kan vente henne om hjørnet. Med en bedre model for arbejdsdeling kan vi være bedre forberedt. Men vi var i vores rapport heller ikke superskarpe på, hvordan den skal skrues sammen. Det er meget kompliceret at lave en model, der opfylder kravene både i forhold til virksomhederne og lønmodtagerne,« siger Torben M. Andersen.

Han fremhæver, at en ny model for arbejdsdeling på den korte bane skal beskytte nogle job, og samtidig må den ikke skabe noget indlåsning for lønmodtagerne.

»Set fra virksomhederne har de en interesse i at have noget arbejdskraft sat på pause, men hvis det bliver for lang tid, så vil det være bedre for samfundet, at de kommer et andet sted hen,« siger Torben M. Andersen.

»For lønmodtagerne er spørgsmålet, om at de kan bevare deres job, selv om de er sendt hjem. Men det er også en overvejelse om, at de skal søge noget andet på et tidspunkt,« siger Torben M. Andersen, der fremhæver, at det er nemmere for nordmændene, svenskerne og tyskerne, for de har allerede en model med arbejdsdeling, hvor medarbejderne kan blive sendt hjem.

Regeringen og alle Folketingets partier indgik den 19. marts en historisk aftale om omfattende hjælpepakker til danske lønmodtagere og virksomheder, der oprindelig stod til at udløbe den. 9 juni.