Novos milliardmaskine snurrer lystigt: Sælger for 30 milliarder på tre måneder

Novo Nordisk ser mere optimistisk på 2019 og præciserer selskabets forventede salgsvækst op. Selskabet har på blot tre måneder solgt for over 30 milliarder kroner. Over det seneste år er Novos aktiekurs steget med mere end 25 procent.

Lars Fruergaard Jørgensen blev ansat i Novo Nordisk i 1991 og har haft rollen som topchef i det danske medicinalselskab siden januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Der er fortsat forrygende fart i Novos berømmede milliardmaskine.

Novo Nordisk løfter fredag morgen sløret for et kvartalsregnskab, der viser, at det danske medicinalflagskib har solgt for over 30 milliarder kroner på blot tre måneder. Samtidig lander selskabet et overskud på over ti milliarder kroner, hvilket er godt 500 millioner kroner mere, end analytikerne havde forventet.

Med regnskabet præciserer Novo sin salgsvækst i opadgående retning. Medicinalkoncernen venter nu en vækst i salget på 5-6 procent mod tidligere 4-6 procent. Målt i kroner forventer Novo nu en vækst i omsætningen i 2019 på 8-9 procent mod tidligere 7-9 procent.

Efter et par svingende år for Novos aktie kan investorerne i det danske medicinalselskab glæde sig over, at 2019 indtil videre har givet et afkast på over 20 procent. Det står i skarp kontrast til rædselsåret 2016, hvor Novo-aktien faldt med næsten 40 procent.

Det danske medicinalselskab modtog i slutningen af september en bragende god nyhed fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, der godkendte et af Novos vigtigste fremtidshåb, diabetespillen Rybelsus.Det kan får stor betydning for Novos fremtidige salg, at det danske selskab inden længe kan sende sin pille ind på et amerikansk milliardmarked, der bare vokser og vokser.

Nyt diabetesmiddel bliver en »blockbuster«

I fredagens regnskab kan Novo Nordisk samtidig melde om fremgang for et andet vigtigt produkt, Ozempic, der blev lanceret i USA i februar 2018. Det middel bryder nu en magisk grænse, der giver medikamentet lov til at gå under betegnelsen »medicinsk blockbuster«.

Det sker, fordi det nu står klart, at Ozempic vil sælge for mere end en milliard dollar i 2019.

»I tredje kvartal har vi nået to meget vigtige milepæle - Rybelsus fik FDA-godkendelse, og Ozempic opnåede blockbusterstatus efter en succesfuld lancering i USA. De to begivenheder understreger styrken af vores GLP-1-forretning, både nu og i fremtiden,« siger Novo-topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, i en kommentar til regnskabet.

Hos den internationale investeringsbank J.P. Morgan lyder forudsigelsen, at Novos nye diabetespille allerede i 2025 vil omsætte for mere end 27 milliarder kroner.