Her er topchefens bud på at klare krisen: Pas på hinanden - og drik vin sammen digitalt

I en tid, hvor coronakrisen raser lige uden for hjemmekontorets ensomme vinduer, er det vigtigere end nogensinde, at vi fokuserer på det positive og hjælper hinanden med at holde humøret oppe. Sådan lyder det fra Lundbeck-topchef, Deborah Dunsire, der selv ser sine kollegaer hver dag på videomøder.

Efter en imponerende karriere i den internationale biotekverden blev Deborah Dunsire i sommeren 2018 præsenteret som ny topchef i den danske medicinalkoncern Lundbeck. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Deborah Dunsire har prøvet det meste.

Hun har som ung læge arbejdet i en fødeklinik for sorte kvinder i et trøstesløst slumkvarter hærget af vold og kaos.

Hun har prøvet at blive omringet af soldater med skarpladte geværer, da hun som en form for ufrivillig repræsentant for Sydafrikas forhadte apartheidstyre trådte ud af et privatfly i Kenya.

Hun har haft topstillinger i en mandsdomineret medicinalindustri i både Schweiz, USA og Danmark og skabt sig en formue.

Som alle andre er Lundbeck-topchef, Deborah Dunsire, nu fanget af en usynlig fjende, den altødelæggende coronavirus, også kaldet ensomhedens pandemi.

Over hele verden er mennesker forvist til deres hjem i en form for ensom kamp mod det voldsomme virusudbrud.

Derfor er det præcis lige nu, at vi har allermest brug for hinanden som mennesker, lyder budskabet fra Deborah Dunsire.

»Vi er simpelthen afhængige af, at vores venner og kollegaer hjælper os med at holde humøret oppe. Vi skal huske hinanden på, at noget af det, vi finder glæder ved, når vi går på arbejde, er de mennesker, vi arbejder sammen med,« siger Deborah Dunsire.

Under den omfattende coronakrise bliver der hver dag holdt en række videomøder hos Lundbeck, hvor det i virkeligheden måske mest handler om at skabe sammenhold og fællesskabsfølelse.

»Hver dag holder Lundbecks ledelse et møde via Microsoft Teams eller Skype, hvor vi kan se hinanden og interagere. Det fungerer virkelig godt. Vi havde på et tidspunkt et møde med omkring 30 deltagere, hvor alle sad med deres morgenmad og drak kaffe sammen. Flere kollegaer har også drukket et glas vin sammen en sen fredag eftermiddag. Jeg tror, at det er meget, meget vigtigt, at vi står sammen om det her,« siger Deborah Dunsire.

Ifølge Lundbeck-topchefen handler det helt grundlæggende om at forsøge at lægge sine bekymringer væk og lede efter og holde fokus på de små glæder i en svær tid.

Deborah Dunsire, topchef i Lundbeck

»Vær disciplineret, og lad vær’ med at se nyheder mere end to gange om dagen.«


»Det bedste, vi kan gøre nu, hvor vi alle lider, er at fokusere på det positive. Vi må glæde os over, at vi kan se hinanden på videomøder eller tage en løbetur og nyde, at påskeliljerne er sprunget ud. Det handler om at tage et bevidst valg og lede efter det gode og positive,« siger Deborah Dunsire.

Hvis Lundbeck-topchefen skal give et eneste bud på, hvad man kan gøre for at bevare roen midt i den voldsomme krise, lyder hendes råd sådan her:

»Vær disciplineret, og lad vær’ med at se nyheder mere end to gange om dagen«.

Det verdensomspændende virusudbrud har på mange måder vist, at den globaliserede verden er langt mere sårbar, end nogen kunne have forestillet sig.

Senest har Den Internationale Valutafond (IMF) dystert meldt ud, at coronavirussen vil skabe en global recession, der bliver mindst lige så slem som finanskrisen.

Trods de mørke prognoser er Deborah Dunsire overvist om, at varer og tjenesteydelser også i fremtiden vil strømme over landegrænser og mellem kontinenter.

»Vi har venner og kollegaer over hele verden, så vi er alle vævet sammen af det globale samfund. Sådan tror jeg også, at det vil være i fremtiden. Det enkelte land kan ikke skabe alt på egen hånd,« siger Deborah Dunsire.

Den britisk-amerikanske medicinalboss vil dog nødigt komme med et håndfast bud på, hvordan det internationale samfund kommer til at indrette sig efter den store coronakrise, men hun peger dog på, at flere lande med stor sandsynlighed vil stramme op flere steder.

»Det er kommet som et chok for en hel verden. Og derfor er det meget vanskeligt at komme med konkrete forudsigelser om, hvad der vil ske. Jeg tror, at vi vil blive ved med at fungere som et globalt samfund, men de lande, der er blevet hårdt ramt, vil for fremtiden sandsynligvis gøre mere for at sikre sine forsyningskæder, når det eksempelvis gælder medicin og råstoffer,« siger Deborah Dunsire.