Den arbejdsomme præsidentdatter, der beskyldes for at plyndre et land

Et nyt læk tegner et billede af, at Afrikas rigeste kvinde måske ikke er helt så selvskabt, som hun i årevis har påstået, at hun var. I løbet af sine 46 år har hun anskaffet sig ejerskaber og direktørposter i stort set alle tænkelige brancher i det ellers fattige Angola.

Da hun var midt i 20erne, investerede den afrikanske iværksætter Isabel dos Santos i en snusket bar på en halvø ud for Luanda, som er hovedstaden i det sydafrikanske land Angola.

I dag ca. 20 år senere er baren Miami Beach et stamsted for landets rige, tørstige og danseglade elite, og generelt er hele halvøen en af de mest værdifulde og eksklusive beliggenheder på hele den afrikanske vestkyst.

Samme vej er det gået for Isabel dos Santos’ formue. Ifølge Forbes er hun i dag god for omtrent 2,2 mia. dollar (knap 15 mia. kroner), og hun er dermed den rigeste kvinde på det afrikanske kontinent. I modsætning til baren, hun investerede i, var udgangspunktet for hendes liv og forretninger dog hverken nusset eller håbløs.

Forretningsimperium fra bunden

Isabel dos Santos er nemlig den ældste datter af José Eduardo dos Santos, som med sine knap fire årtier som præsident for Angola er den præsident for et afrikansk land, der har siddet i næstlængst tid.

Hun benægter dog hårdnakket, at hun nogensinde har nydt godt af sin fars stilling.

Fakta er dog, at hun ejer store andele i Angolas cement-, diamant-, bank-, tele-, TV-, og bryggeri-, supermarked- og olieindustri – foruden at have andele i blandt andet en bank og et teleselskab i Portugal og en stor schweizisk juvelér. På det mere private plan ejer hun store ejendomme London, Monaco, Portugal og Dubai.

Alle disse oplysninger er kommet til offentlighedens kendskab, efter at 715.000 e-mail, kontrakter, revisionsrapporter og kontoudskrifter er blevet lækket til det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ, i det, der er blevet døbt Luanda Leaks. Dokumenterne er siden blevet behandlet af 37 internationale medier med The Guardian, BBC og portugisiske Expresso som styregruppe.

Resultatet er, at hun har fået indefrosset sine midler i Angola, og ifølge Expresso er hun flygtet til Dubai. (https://expresso.pt/economia/2020-01-03-Isabel-dos-Santos-muda-se-para-o...) Lækket har desuden sat yderligere fut i de årelange beskyldninger om nepotisme og korruption, som længe har sværmet om hende.

»Pressen kalder mig prinsesse. Jeg kender ikke mange prinsesser, som rejser sig fra sengen og bygger supermarkeder,« har hun sagt om beskyldningerne til Financial Times.

Hun kalder alle beskyldninger imod hende for en politisk motiveret heksejagt.

Filmfestivaler og kunstværker

Gennem de årelange beskyldninger om alskens udåder har Isabel dos Santos kæmpet indædt for netop at opretholde et offentligt billede af hende selv som en selvskabt forretningskvinde. Mange af hendes støtter ser hende som en stor inspiration for særligt afrikanske kvinder.

Udover sin lynkarriere i et utal af Angolas største industrier har hun også brugt en del tid på at rejse frem og tilbage til verdens filmfestivaler og andre mødesteder for verdens rige og kendte.

Her optræder hun som oftest sammen med sin mand Sindika Dokolo, som kommer fra Den Demokratiske Republik Congo. Han ejer angiveligt verdens største samling af afrikansk kunst foruden kunstværker af popkunstnere som Andy Warhol og Jean-Michel Basquiat. Sindika Dokolos far er en congolesisk millionær, mens hans mor, Hanne Kruse, er dansk.

Tilbage står spørgsmålet om, hvorvidt det overhovedet på lovlig vis kan lade sig gøre at tjene milliarder i et af verdens fattigste lande, hvor Verdensbanken anslår, at to tredjedele af befolkningen lever for mindre end to dollar om dagen. Det spørgsmål undersøges nu grundigt af alverdens journalister og organisationer.