Dokumenteret for første gang: Sådan drikker en vild koala i sit rette element

Forskere vidste det ikke med sikkerhed. Men nu ved de det. Hvordan en vild i koala slukker sin tørst i trætoppen.

En tørstig koala fik sig en højst usædvanlig tår vand af cyklister ved Adelaide.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Social Media

I julen sidste gik billeder af en tørstig koala i Australien verden rundt.

Midt i en hedebølge blev cyklister på en vej nær Adelaide i delstaten South Australia mødt af en koala, der tilsyneladende bad dem om en tår vand fra en af deres drikkedunke.

Det fik den. Og drak og drak.

Men det var en koala i en unaturlig situation i interaktion med mennesker.

Normalt lever en vild koala det meste af sit liv i et eukalyptustræ, hvor den gemmer sig, hviler sig og typisk spiser omkring et halvt kilo friske blade om dagen.

Forskere vurderer, at væske i bladene dækker det meste af koalaens væskebehov.

Men koalaer får også væske på andre måder. Der er eksempler på og historier om, at de slikker vand fra våd asfalt, at de sniger sig til en tår fra vandreservoirer, eller at de kommer tæt på mennesker som i tilfældet fra Adelaide for at få noget at drikke.

En tørstig koala har under et regskyl forladt sit træ for at drikke regnvand fra asfalten på en vej ved Moree i New South Wales. Billedet er fra tidligere i år og taget af en forbipasserende og lagt på sociale medier. Regnen kom i februar efter lang tid med mange, store og ødelæggende skovbrande i den australske delstat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Social Media.

Men alle disse eksempler bliver af forskere beskrevet som unaturlig adfærd i forbindelse med alvorlig tørke eller skovbrand.

Så derfor ved videnskaben endnu ikke, hvordan en vild koala i sit naturlige miljø i trætoppene drikker for at få væske ud over det, den får gennem eukalyptusblade.

Indtil nu.

Således har forskere fra University of Sydney i samarbejde med naturinteresserede australiere i perioden 2006-2019 foretaget 44 observationer af vilde koalaer, der drikker vand.

Og nu ved videnskaben derfor, hvordan en koala naturligt drikker.

Som videoen herunder viser, så drikker den ved slikke regnvand fra eukalyptustræets glatte bark, når det regner.

Den nye viden dokumenterer ifølge forskere, hvor vigtigt det midt i en tid med klimaforandringer, skovbrande og hedebølger er at beskytte og bevare de træer og skove, hvor koalaer naturligt hænger ud.

»I lang tid har vi gået ud fra, at koalaer ikke behøver at drikke meget, fordi de fik det meste af den væske, de havde brug for for at overleve, gennem de blade, de spiser,« siger forsker Valentine Mella fra University of Sydney i en pressemeddelelse:

»Men nu har vi observeret, at de slikker vand af stammerne. Det ændrer i betydelig grad vores opfattelse af, hvordan koalaer får vand i den vilde natur. Det er meget spændende,« fastslår Valentine Mella.