USAs byer brænder, og volden eksploderer – men Trump er tavs ... bare ikke på Twitter

Donald Trumps rådgivere anbefalede angiveligt, at præsidenten skulle afholde sig fra at tale direkte til befolkningen, når han alligevel ikke havde noget konkret at sige om de voldelige demonstrationer, som har spredt sig til 140 byer.

 
Demonstranter var fredag aften samlet for at protestere mod politivold. Video: Michael Bjerre Fold sammen
Læs mere

Vreden koger, kaosset vokser. Demonstrationerne har bredt sig til 140 byer, og aldrig før har den amerikanske befolkning tilsyneladende længtes mere efter samlende lederskab.

Men søndag var landets præsident, Donald Trump, ingen steder at se.

Han holdt ikke en tale på TV for at berolige befolkningen, faktisk gjorde han ingenting. Og det var ifølge The Washington Post helt efter planen.

I dagevis er amerikanerne vågnet op til smadrede glas og biler samt hårdt forslåede kroppe som følge af de massive protester mod politivold mod sorte, som har bredt sig i hele landet.

Sidste gang den amerikanske præsident, Donald Trump, talte om drabet på George Floyd var, da han besøgte Kennedy Space Center i Florida. Siden da har han været tavs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix.

Protesterne begyndte for en uge siden i Minneapolis efter afsløringen af en video, hvor en hvid betjent i næsten ni minutter pressede sit knæ ned i nakken på den 46-årige George Floyd. Den anholdte lå på asfalten på maven, og betjentens handling endte med at dræbe ham.

Siden fredag har der også været store demonstrationer foran Det Hvide Hus.

Men Donald Trump – og nogle af hans rådgivere – havde altså vurderet, at der ikke var nogen grund til, at præsidenten skulle tale til befolkningen, når han alligevel ikke havde noget at sige eller nogen reel politik eller reaktion at komme frem med.

Og da han ifølge The Washington Post ikke følte nogen særlig motivation for at berolige gemytterne, forblev han tavs.

»Ikke konstruktive tweets«

Til gengæld brugte han søndagen på – imod sine rådgiveres anbefaling – at udsende en række tweets, der langtfra indgød forsoning.

I ét angreb han den demokratiske borgmester i Minneapolis, i et andet annoncerede han, at han ville stemple antifa-bevægelsen (radikal politisk bevægelse, red.) som en terrororganisation, i et tredje anklagede han medierne for at opildne til had og anarki.

På intet tidspunkt har han anerkendt den frustration og følelse af uretfærdighed hos den sorte del af befolkningen, som i første omgang har antændt protesterne.

Tweetene har skabt forvirring om, hvorvidt Donald Trump overhovedet ønsker at samle befolkningen i den nationale krisetid.

»Det er ikke konstruktive tweets, det er helt sikkert,« lød fra senator Tim Scott, en af landets mest prominente sorte republikanere på Fox News søndag. Han havde anbefalet Donald Trump at opfordre til fredelige protester efter drabet på George Floyd og i øvrigt lede landet gennem krisen med følsomhed.

Ifølge analytikere gør nogle af de kvaliteter, som har sikret Donald Trump så stor loyalitet hos sine støtter, det samtidig vanskeligere for ham at repræsentere og opfordre til den forsoning og enhedsfølelse, som den nuværende krise kalder på.

Ifølge The New York Times er strategien ifølge anonyme rådgivere, som avisen har talt med, at betone dagsordenen om »lov og orden« for på den måde at appellere til nogle af de ældre kvinder, som Donald Trump ellers har tabt som støtter som følge af sin håndtering af coronakrisen.