Præsidentvalg ramt af coronavirus

Præsident Donald Trumps valgstrategi står på usikker grund efter virusudbruddet, og Demokraternes kandidater er i risikogruppen, hvis de bliver syge, lyder det fra værterne på Berlingskes podcast »Kampagnesporet«.

 

USAs præsidentvalg finder sted. Uanset coronavirussens hærgen og de problemer, det allerede har givet, skal de amerikanske vælgere stemme ved præsidentvalget 3. november.

»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at det ikke skulle ske. USA har gennemført præsidentvalg under verdenskrige og borgerkrige. De har haft valg under en borgerkrig med kampe ikke så langt fra Washington D.C. Så tanken om, at de ikke skulle holde valg, vil jeg gerne afvise,« siger Mads Fuglede i den nye udgave af Berlingske-podcasten »Kampagnesporet«.

Men det gør ikke, at valget ikke er højst usædvanligt og tegner til at kunne blive endnu mere kaotisk. Værterne David Trads og Mads Fuglede trækker i deres nye podcast linjerne op for, hvordan præsidentvalget allerede er blevet hårdt ramt af coronavirus.

Præsident Donald Trump ville gå til valg på en boomende økonomi. Men de seneste dage er aktiekurserne raslet ned til under det niveau, der var, da han indtog embedet. Det kan ramme Donald Trump hårdt, mener Mads Fuglede:

»En mat økonomi har altid ødelæggende indflydelse på en præsidents genvalg.«

Mads Fuglede vil dog ikke udelukke, at det kan lade sig gøre at vende udviklingen og ikke mindst følelsen af en enorm økonomisk nedtur med de gigantiske hjælpepakker, der bliver planlagt. Men det ser svært ud lige nu, mener han.

For Demokraterne er problemet at få afviklet primærvalget. Flere af delstaternes primærvalg er udskudt. De to kandidater, Joe Biden og Bernie Sanders, kan ikke holde vælgermøder. Og med en alder på henholdsvis 77 og 78 år er de selv i højrisikozonen, hvis de bliver smittet, konstaterer David Trads.

Primærvalget er reelt afgjort. Det bliver Joe Biden, er de to værter enige om. Men hvad nu, hvis Joe Biden bliver alvorligt syg?

»Så vil man, hvis der er tid, holde et nyt konvent og vælge en ny kandidat,« siger Mads Fuglede.

Der vil, uanset hvad, være ekstra fokus på, hvem der bliver valgt som mulig vicepræsident ved opstillingen. Også for Donald Trump, der er 72 år og i risikogruppen. Joe Biden har lovet, at det bliver en kvinde, men der er ikke sat navn på.

Hør flere afsnit af kampagnesporet her