Mens nogle hamstrer toiletpapir og pasta, har andre travlt med våben og ammunition

Frygten for, at den sociale orden kollapser, har fået mange amerikanere til at løbe storm på den lokale våbenforhandler. Det er dog ikke alle stater, der er enige om, hvorvidt våbenbutikker er livsnødvendige og derfor skal have lov til at holde åbent under coronakrisen.

Coronakrise eller ej. Foran en lokal våbenforretning i Californien slanger køen sig rundt om bygningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Patrick T. Fallon/Reuters/Ritzau Scanpix

Salget af våben og ammunition i USA boomer under coronakrisen. Mens nogle køber tonsvis af toiletpapir og tørvarer i det lokale supermarked, har andre travlt med at sikre sig tilstrækkelige mængder af våben og ammunition.

Mindst 19 amerikanske stater har udstedt påbud om en form for lukning, som svar på coronavirusset. Dette har ført til, at flere forretninger har måtte lukke midlertidigt – ganske, som vi kender det i Danmark.

Amerikanerne er dog ikke enige om, hvad der kvalificerer sig som livsnødvendig forretning. Tankstationer, apoteker og supermarkeder er blandt disse, men hvad med våbenbutikker?

Mens nogle mener, at våbenforretninger ikke burde holde åbent under coronakrisen, mener andre, at den anden tilføjelse til landets forfatning, som omfatter retten til at bære våben, skal opretholdes, pandemi eller ej.

Mange amerikanere finder, at retten til at bære våben, og beskytte sig selv, er en basal rettighed, og anden forfatningstilføjelse er et emne, som ofte debatteres hedt i USA.

Staterne Ohio, Illinois og Michigan har kategoriseret våbenbutikker som livsnødvendige, der har lov til at holde åbent. I New York, New Jersey og Massachusetts har man valgt at lukke våbenbutikkerne midlertidigt, skriver The New York Times.

»Ikke en tilladelse til at panikkøbe våben«

I Los Angeles County i Californien har sherif Alex Villanueva pålagt alle våbenbutikker et midlertidigt stop for salg til civile.

»Ordren om at blive hjemme er ikke en tilladelse til at panikkøbe våben eller fare af sted til butikker, som vi ser det nu,« siger Villanueva.

Beslutningen forsvares ved at henvise til den globale sundhedstrussel.

Dette fik fredag våbentilhængere til at rejse retssag mod Villanueva, statens guvernør, Gavin Newsom, samt sundhedsmyndighederne, som forsøger at blokere salget af våben.

»Californiens angreb på fundamentale rettigheder i krisetider må stoppes,« lød det fra Alan Gottlieb, stifter af Second Amendment Foundation.

Lørdag tilføjede den føderale myndighed Cybersecurity and Infrastructure Security Agency våbenbutikker på listen over livsnødvendige forretninger. Våbenbutikker var ikke at finde på den oprindelige liste, der udkom i sidste uge.

Selv om våbenforretninger nu er opført på den føderale liste, er den dog kun rådgivende. Det er stadigvæk op til hver enkelt stat, om den vil tillade våbenbutikker at holde åbent.

De seneste tal fra forbundspolitiet FBI viser, at antallet af baggrundstjek for at kunne købe våben er steget siden nytår. Her kan andre faktorer dog også spille en rolle. Eksempelvis har store dele af det demokratiske primærvalg handlet om våbenlovgivningen i USA.