Medierne, de unge vælgere og Det Demokratiske Parti: Bernie Sanders' dårlige valg er alle andres skyld end hans egen

Den demokratiske elite har rottet sig sammen for at blokere hans valgkamp, og de unge vælgere, som Bernie Sanders satte sin lid til, stemmer ikke nok. Sådan lyder forklaringerne fra senatoren og hans kampagnestab om hans pludselige tab af momentum.

Bernie Sanders led endnu et nederlag ved nattens valg, hvor seks stater stemte om, hvem der skal blive Demokraternes præsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix

Det kommer som en overraskelse for Bernie Sanders, at han pludselig sakker bagud i kapløbet om at blive præsident Donald Trumps næste udfordrer. Men det er ikke hans skyld.

Mens Joe Biden har overhalet ham i Michigan, Missouri, Mississippi og Washington, har Bernie Sanders' kampagnestab fået travlt med at finde en forklaring. Og det er blandt andet medierne, de unge vælgere og Det Demokratiske Parti, der bærer ansvaret for hans nederlag, lyder det fra folk tæt på senatorens kampagnestab, skriver The New York Times.

Efter Sanders’ sejr i de tre første primærvalg blev han vurderet til at være frontløberen, som de andre kandidater skulle konkurrere med.

En bred skare af kandidater betød, at de moderate vælgere havde svært ved at samle sig om én kandidat. Det gav Sanders et forspring tidligt i forløbet.

Biden fik støtte og mere momentum

Men lige inden Super Tuesday 3. marts droppede to moderate kandidater, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, ud af kapløbet. De erklærede deres støtte til Biden, og herefter fulgte adskillige tidligere kandidater. Det har præget den tidligere vicepræsidents kampagne positivt og øget hans momentum.

Det har fået Sanders’ kampagnestab til at udtrykke, at Det Demokratiske Parti har rottet sig sammen mod ham. Især de kandidater, som droppede tidligt ud af ræset, bliver brugt som eksempler på, at valget er præget af fusk.

»Kamala Harris har været ude i lang tid, Cory Booker har været ude i et stykke tid. Det er meget mistænkeligt, den måde tingene har udviklet sig på,« siger en af Sanders' støtter, Rasheen Aldridge, der er statsrepræsentant for Missouri, til The New York Times.

Efter Super Tuesday sagde Bernie Sanders i et interview med ABC, at han mente, at både Buttigieg og Klobuchar blev tvunget til at trække sig.

En betydelig del af Sanders’ kampagne handler om hans appel til de unge vælgere. Det viser sig, at den revolutionære kampagne, som skulle få de unge vælgere til stemmeboksen, ikke er lykkedes. Mange af de nye vælgere i primærvalget har blandt andet været ældre og afroamerikanere – to vælgergrupper som Bernie Sanders ikke har haft meget held med.

Han har da også været ude efter de amerikanske medier. Han mener ikke, at han har fået en fair behandling. Senatoren beskylder medierne for at skrive negativt om ham, og her refererer han blandt andet til en artikel om hans besøg i Sovjetunionen i 1988.

Den seneste, der har erklæret sin støtte til Biden, er Andrew Yang, som droppede ud af valgkampen i starten af februar. Hans kampagneslogan var »Math« (matematik), og nu lyder det fra ham, at matematikken viser, at Sanders ikke har en chance for at vinde. Yang støttede Sanders i 2016.

End ikke Elizabeth Warren, den eneste anden kandidat som var ideologisk tæt på Sanders, vil støtte hans kampagne. Adam Jentleson, en tæt allieret til Warren, mener ikke, at Sanders' forklaringer og undskyldninger gør noget godt for ham.

»Det nytter ikke at skyde skylden på andre, for der er ikke nogen, der kommer og giver nomineringen til dig – du bliver nødt til at vinde den,« fortæller han til GQ og fortsætter:

»Den nominerede bliver nødt til at være lederen af hele partiet, og Bernies job var at overbevise folk om, at han kunne gøre det.«