Eksperter: Trumps tweet kan være manipulation med vidne

Med sine seneste tweet om Rusland-undersøgelsen bevæger Donald Trump sig på kanten af loven, vurderer jurister.

Foto: SAUL LOEB

Mandag var præsident Donald Trump igen på det sociale medie Twitter for at ytre sig om den igangværende undersøgelse af Trumps valgkampagnes mulige samarbejde med Rusland. Det er der i sig selv ikke noget usædvanligt i.

Men denne gang kan Trump alligevel være gået for langt i sine kommentarer om undersøgelsen. En lang række jurister, som amerikanske medier har talt med det seneste døgn, mener, at Trump kan have begået ulovlig vidnemanipulation.

I tweetet roser præsidenten sin mangeårige politiske rådgiver, Roger Stone, og skriver, at han forventer, at Stone ikke vidner imod ham.

»Jeg vil aldrig vidne mod Trump«. Denne udtalelse kom Roger Stone med for nylig og fastslog i bund og grund, at han ikke vil blive tvunget til at finde på løgne og historier om »President Trump« af en skrupelløs anklager ude af kontrol. Godt at høre, at nogle mennesker stadig har mod,« skriver Trump.

Roger Stone kan være et interessant vidne for specialanklager Robert Mueller, der leder efterforskningen af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland. Roger Stone havde angiveligt kontakt til Wikileaks gennem en mellemmand i et forsøg på at hjælpe Trump. Kort inden valget offentliggjorde Wikileaks tusindvis af e-mail fra Hillary Clinton, som russiske hackere havde stjålet fra Hillary Clintons kampagnekontor.

Læs Berlingskes fortælling i 10 kapitler om »Skandalen, der kan ødelægge Trump« her.

På nuværende tidspunkt er Roger Stone ikke anklaget i sagen om Ruslands forbindelser til Trump-kampagnen, men det har han tidligere sagt, at han forventer at blive.

Derfor kan det være ulovligt ifølge amerikansk lovgivning, hvis Trump med sit tweet har forsøgt at overbevise Stone om, at han skal holde mund. Det mener blandt andet juristen Norm Eisen fra Brookings Institution.

»Det er vidne-manipulation under 18 USC 1512(b), som gør det ulovligt at »forårsage eller medvirke til, at enhver person tilbageholder vidneforklaring,« skriver han på Twitter.

Til Washington Post siger han:

»Vi er så vant til, at Donald Trump bryder med normen i sine offentlige udmeldinger. Men her kan han faktisk have overtrådt loven,« siger Norm Eisen.

Juristen Neal Katyal, som fører sager ved højesteret, siger ifølge avisen The Guardian:

»Det her ligner faktisk vidnemanipulation. Og det er ikke en undskyldning, at det bliver gjort helt åbenlyst.«

Juristerne vurderer, at det i sidste ende kan blive svært at bevise, at Trump har begået vidnemanipulation. Det vil kræve, at en anklager kan gøre det klart, at Trump har tweetet med det formål at påvirke vidnerne. Men ifølge flere jurister er det særligt påfaldende, at Trump roser Roger Stone kort efter, at han sendte en hård kritik afsted mod sin tidligere advokat Michael Cohen, som Trump krævede straffet hårdt.

»Når du ser på de tweets om Stone og Cohen, sender Trump et meget stærkt signal til andre om, at de, der samarbejder (med Mueller, red.), vil blive straffet, og at de, der holder på deres hemmeligheder, vil blive belønnet,« siger advokaten Barry Berke, som også mener, at Trump kan have begået vidnemanipulation, til Washington Post.