De moderate demokrater kan give Sanders sejren på et sølvfad

Det er på tide, at de moderate præsidentkandidater indser, at hvis ikke de indskrænker feltet, så giver de Bernie Sanders sejren, vurderer værterne i Berlingskes podcast »Kampagnesporet«. Spørgsmålet er dog, hvorvidt det stadig er muligt at stoppe Sanders, eller om han har fået så stort et forspring, at løbet er kørt.

Demokraternes præsidenkandidater mødtes tirsdag den 25. februar til debat forud for primærvalget i South Carolina lørdag. Joe Biden (nummer tre fra højre) vandt suverænt med næsten halvdelen af stemmerne – nummer to blev Bernie Sanders (i midten), der blot fik 20 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Det Demokratiske Partis kandidater begik en stor fejl i TV-debatten i Nevada for to uger siden, da de valgte at gå til angreb på den nyankomne Michael Bloomberg i stedet for frontløber Bernie Sanders. Det blev der rettet op på i sidste uge i debatten forud for primærvalget lørdag i South Carolina, hvor Sanders blev angrebet fra alle sider.

Men var det for sent, at de reagerede?

Værterne i Berlingskes podcast »Kampagnesporet«, Mads Fuglede og David Trads, vurderer, at Joe Biden havde sin bedste debat hidtil, men at de øvrige kandidater stadig ikke havde forstået, at der er én bestemt kandidat, som de skal have ned med nakken – Bernie Sanders.

Selv om Sanders sad i den varme stol under tirsdagens debat i Charleston i South Carolina gik man stadig hårdt efter milliardæren Bloomberg, og det var en kæmpe fejl fra de øvrige kandidaters side, mener Mads Fuglede.

Det er på tide, at de moderate vinder eller forsvinder

Fra dag ét har tidligere vicepræsident Joe Biden markeret sig som den kandidat, der har bedst fat i minoritetsvælgerne. Og netop derfor er valget i South Carolina altafgørende for resten af Bidens valgkamp.

South Carolina er en stat med mange afroamerikanske vælgere, og derfor er sydstaten historisk set et pejlemærke for, hvilken kandidat der har størst støtte fra afroamerikanske vælgere.

Indtil for få uger siden mente alle, inklusive Biden, at sydstaterne og minoritetsvælgerne var på hans side. Men primærvalget i Nevada 22. februar viste, at Sanders har bedre fat i de latinamerikanske vælgere. Her sikrede Sanders sig opbakning fra 24 af de 36 delegerede. Biden kom på andenpladsen med ni delegerede.

»Hvis ikke Joe Biden får en førsteplads i South Carolina, så er det på tide, at han melder sig ud og bakker op om en anden moderat kandidat,« lyder det fra Mads Fuglede.

Begge værter mener, at den eneste måde, de moderate demokratiske kandidater kan slå Bernie Sanders på, er at samle sig om én kandidat. Der er ganske enkelt for mange kandidater i spil lige nu. De tager stemmer fra hinanden, og det kommer Sanders til gode.

»Hvis man skal standse Sanders, så er der nogle, der bliver nødt til at trække sig,« vurderer Mads Fuglede.

Han kalder den nuværende situation for »selvdestruktiv« for de moderate kandidater.

Efter valget i South Carolina følger Super Tuesday 3. marts. Her skal hele 14 stater stemme om, hvilken af Demokraternes kandidater de ønsker som udfordrer til Trump.

Her vil det for alvor vise sig, hvilke kandidater der har en reel chance, og om det er for sent at stoppe Sanders.

»Kampagnesporet« sender live onsdag den 4. marts klokken 8.00 på Berlingske, Pilestræde, med Mads Fuglede og David Trads som værter.