USAs præsident, Donald Trump, har efter lammende kritik af sin tackling af coronaviruskrisen erklæret nødret, hvormed han får adgang til gigantisk pulje af katastrofehjælp.

Præsident Donald Trump har erklæret nødretstilstand efter hårdt pres fra Demokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Doug Mills/Reuters/Ritzau Scanpix

Præsident Trump har erklæret national nødretstilstand, hvilket giver ham mulighed for at bruge en pulje på op til 50 milliarder dollar, der er afsat af Kongressen til katastrofehjælp, til at tackle den galopperende krise i kølvandet på coronaviruspandemien.

Det sker to dage efter, at han annoncerede et 30 dages indrejseforbud fra Europa, og efter en omfattende nedlukning fredag af det amerikanske samfund – herunder skoler og arbejdspladser – som er begyndt at lægge gader og stræder i byer øde.

Trump påberåber sig den såkaldte Stafford-lov, der giver det føderale agentur for nødadministration mulighed for at koordinere katastrofeberedskab og hjælpe såvel staten som lokale delstatsregeringer.

Han opfordrer også delstater til øjeblikkeligt at etablere nødcentre.

Præsidenten havde i et par dage antydet, at han var blevet orienteret om loven, og at han kunne bruge den til at tackle pandemien med coronavirus, og ikke mindst den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer fra New York, har lagt hårdt pres på præsidenten for at bruge loven.

»Vi har meget stærke muligheder for at erklære nødret under Stafford-loven,« sagde Trump under et pressemøde i Det Ovale Kontor allerede torsdag.

»Hvis jeg er nødt til at gøre noget, så gør jeg det. Jeg har ret til at gøre en masse ting, som folk end ikke kender til.«

Erklæringen af nødret giver Trump en stærkt tiltrængt mulighed for at få anerkendende ord med på vejen efter uger med lammende kritik for elendig krisestyring.

Fra begge sider af det politiske spektrum er han blevet anklaget for at negligere alvoren af coronavirussen, som han gentagne gange har sammenlignet med en banal influenza.

Han har igen og igen fejlagtigt insisteret på, at hans administration havde udbruddet under kontrol, men sandheden har været, at der har været en katastrofal mangel på testudstyr, hvorfor virussen nu med stor sikkerhed har bredt sig til et ukendt omfang i USA.

Trump hævdede så sent som torsdag, at USA havde »stoppet« coronavirussen, og at »vi er rigtigt meget på forkant med alting«. Ligesom han hævdede, at det er »gået glat« med at teste folk, selv om tusindvis er blevet afvist, når de har bedt om at blive testet, herunder amerikanere der har været i risikozoner i udlandet.

»Det er en fiasko«

Trumps reaktioner på krisen har stået i skarp kontrast til, hvad hans egen rådgiver, Anthony Fauci, USAs førende ekspert i smitsomme virusser, har advaret om. Han talte torsdag endda om »en fiasko«.

»Ideen om, at nogen får testen let, som folk i andre lande gør – det er vi ikke klar til. Mener jeg, at vi burde være klar til det? Ja. Men det er vi ikke. Det er en fiasko. Det er en fiasko. Lad os indrømme det,« sagde Anthony Fauci under en høring i Kongressen.

Høringen efterlod medlemmer af Kongressen både målløse og rasende, da USA – i modsætning til hvad Trump har hævdet – har fået baghjul af andre lande, som har grebet krisen meget mere systematisk og kontant an for at tackle og inddæmme pandemien.

»Vi flyver rundt i blinde,« advarede Mike Quigley, demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus, efter høringen, hvor det stod klokkeklart, at Trump ikke forholdt sig til sandheden.

Det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Mark Walker, sagde ifølge CNN, at der var »en voksende frustration blandt medlemmerne som helhed for at få mere definitive svar« fra Trump og hans administration om kapaciteten for at udføre test for coronavirus.

Fredag annoncerede administrationen endelig en række tiltag, der skulle øge antallet af test.

Disney og Broadway lukker ned

Trump og hans administration er også krøbet uden om at fortælle om et andet væsentligt problem: Det enorme tryk, der ventes på hele sundhedsvæsenet, når antallet af meget syge forventeligt eksploderer.

For landets hospitaler og sundhedsvæsen ventes snart at kunne stå med stor mangel på kapacitet, sygesenge og respiratorer til ældre og skrøbelige, der har vist sig meget udsatte for smitten.

I skrivende stund er der konstateret over 1.900 tilfælde af coronavirus i 44 af USAs 50 delstater. Men antallet af tilfælde ventes at være meget højere på grund af de manglende test.

I et forsøg på at bremse udbredelsen har Disney lukket forlystelsesparker i Californien og Florida, Broadway er gået i sort, skoler er lukket i en stribe delstater, koncerter er aflyst, og arbejdspladser har i stor stil beordret deres ansatte til at arbejde hjemmefra.

Basketballligaen NBA, ishockeyligaen NHL og fodboldligaen MLS har også aflyst deres kampe i mindst 30 dage.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA