Presset på IOC stiger: Flere lande kræver OL udskudt

IOC-præsident Thomas Bach forklarer, at man ikke kan udskyde sommer-OL, som man kan flytte en fodboldkamp.

 
Coronavirus findes i hele verden men håndteres på forskellig vis. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters, Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Presset for at få udskudt OL i Tokyo i 2020 stiger.

I de seneste dage har atleter, forbund og nationale olympiske komitéer ytret modstand mod at afvikle legene i juli og august.

Utilfredsheden skyldes udbruddet af coronavirus, og søndag kom flere modstandere på banen.

De nationale olympiske komitéer i Serbien og Kroatien anmoder nu også om en udskydelse af OL.

»Japan har investeret en masse ressourcer i de olympiske lege og har ubøjeligt sagt, at legene skal afvikles efter planen.«

»Men det går imod al fornuft, og vi kan ikke støtte det, fordi menneskeliv kommer først,« siger Vanja Udovicic, præsident i Serbiens Olympiske Komité, ifølge Reuters.

Zlatko Matesa, der har samme rolle bare i Kroatien, er enig med kollegaen.

»Sport er ikke et tema nu, fordi det er blevet umuligt at konkurrere. Jeg mener, at det er umuligt at gennemføre legene.«

»Efter min mening bør og skal OL udskydes nogle få måneder. Det vil ikke være en dramatisk forsinkelse,« siger Matesa.

De olympiske komitéer i Norge og Brasilien har også anmodet Den Internationale Olympiske Komité (IOC) om en udskydelse.

Max Hartung, der er tidligere verdensmester i fægtning og allerede kvalificeret til legene, siger, at han vil boykotte OL, hvis det afvikles efter planen.

»Jeg har taget min beslutning. Denne sommer vil jeg ikke deltage i de olympiske lege på den planlagte dato,« siger Hartung til den tyske tv-station ZDF.

IOC-præsident Thomas Bach udelukker at aflyse OL, og han forholder sig også kritisk over for en eventuel udskydelse.

»De olympiske lege kan ikke flyttes som en fodboldkamp på næste lørdag.«

»Det er en kompleks størrelse, og du kan kun handle ansvarligt, når du kan tage en beslutning, der er velbegrundet,« siger Bach til den tyske radiokanal SWR.

»En aflysning af legene vil være den mindst retfærdige løsning. En aflysning vil ødelægge den olympiske drøm for 11.000 atleter fra 206 olympiske komitéer,« understreger Bach.

Reuters har i denne weekend talt med flere anonyme kilder inden for den olympiske bevægelse, og nogle af dem siger, at IOC sandsynligvis holder et ekstraordinært bestyrelsesmøde i den kommende uge.

En kilde siger til Reuters, at det møde kan blive "meget, meget tidligt i næste uge". IOC har ikke ønsket at kommentere den oplysning.

/ritzau/