Stram Kurs' »søsterparti« er godkendt og kan ende på stemmesedlen

Oprettelsen af et såkaldt »søsterparti«, som ligner Stram Kurs på alle tænkelige måder, er Rasmus Paludans nye forsøg på at få partiet på stemmesedlen. Hard Line er navnet på det »nye« parti, og det er allerede godkendt af Valgnævnet.

Formanden for Stram Kurs, Rasmus Paludan, beder folk om at indsende en vælgererklæring til et nyt »søsterparti« til Stram Kurs. Det nye parti hedder Hard Line og er et middel til at få Stram Kurs på stemmesedlen under et andet navn. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

En manøvre skal få medlemmer af Stram Kurs på stemmesedlen ved næste folketingsvalg.

Det bliver imidlertid under et andet navn og et andet parti, efter at Stram Kurs i slutningen af marts blev sendt i skammekrogen af Valgnævnet på grund af mistanke om uregelmæssigheder.

Hard Line er navnet på det nye parti, som er den engelske oversættelse af Stram Kurs, og partinavnet er allerede godkendt af Valgnævnet.

Ifølge Rasmus Paludan selv er der ikke tale om et navneskifte. Det er et helt andet parti – Stram Kurs' »søsterparti«.

11. december 2019 besluttede Valgnævnet foreløbigt at give et »gult kort« til Stram Kurs og dermed suspendere partiets indsamlinger af vælgererklæringer på baggrund af mistanke om snyd.

1. februar skrev Berlingske, at partiet Stram Kurs allerede dengang skelede til muligheden for at skifte navn.

»Jeg gør mig ingen som helst forestillinger om, at nævnet ikke vil straffe mig og partiet, selv om jeg ikke mener, at vi har gjort noget som helst galt,« sagde Rasmus Paludan.

Vil fusionere de to partier

Det gule kort blev i foråret til et rødt. Valgnævnets begrundelse lød, at partiet 4. og 5. december 2019 indlæste i alt cirka 110.000 e-mailadresser i vælgersystemet, cirka 55.000 til valget til Folketinget og et tilsvarende antal til valget til Europa-Parlamentet.

Ifølge Valgnævnet var »kun« cirka 40.000 af de 55.000 erklæringer unikke, og i »mere end 9.000 tilfælde er den samme e-mailadresse indlæst mere end én gang til hver valgtype. Heraf er cirka 3.200 indlæst mere end to gange og 730 mere end fem gange til hver valgtype. Én e-mailadresse er indlæst 56 gange til hver valgtype. Det nævnte mønster gør sig gældende helt parallelt for begge valgtyper«, skrev Valgnævnet i en afgørelse til Rasmus Paludan.

Den melding giver Paludan ikke meget for, lader han forstå i en video på »søsterpartiets« hjemmeside.

»Vi er i strid med loven og i strid med reglerne blevet udelukket fra at samle vælgererklæringer. Vi har ikke snydt, vi har indsendt de e-mailadresser, som folk har indtastet, og det er dét,« siger han.

»Vi fik at vide, at folk gerne måtte indtaste e-mailadresser flere gange, og derfor, hvis folk har gjort det, så har vi indsendt deres e-mailadresser flere gange.«

I videoen opfordrer Rasmus Paludan alle til at støtte det nye parti med en vælgererklæring og fortæller, at hverken den førte politik eller kandidaterne kommer til at ændre sig.

»Imidlertid må vi bare erkende, at vi er udelukket udemokratisk og ulovligt fra at indsamle vælgererklæringer i lang tid, og derfor har vi stiftet partiet Hard Line (...) Det er vores søsterparti. Hard Line vil opstille Stram Kurs' kandidater og gennemføre Stram Kurs' politik og formentlig også fusionere med Stram Kurs på et tidspunkt,« siger han.

Indenrigsministeriet: Helt efter reglerne

Manøvren med bare at finde på et nyt navn og ellers stille op, som man plejer, kan for nogle virke mærkelig, men det er umiddelbart helt i overensstemmelse med loven. Det siger Christine Boeskov, der er valgkonsulent i Social- og Indenrigsministeriet.

»Der er ikke hjemmel til at afvise partinavne med den begrundelse, at den, der har søgt om partinavnet, har et eller andet at gøre med et andet parti. Det kan man ikke,« siger hun.

»Hard Line er som sådan et andet parti. Det er muligt, at der er nogle af dem, som har været opstillet for Stram Kurs, som nu hellere vil stille op for Hard Line, men det ser man jo også i andre partier indimellem. Så længe Hard Line ikke er opstillingsberettiget, har vi ikke noget at gøre med, hvem der har planer om at stille op for dem. Når der er valg, kan kandidaterne selvfølgelig kun stille op for ét parti.«

Ville de have mulighed for at ændre deres navn til Stram Kurs igen?

»På et tidspunkt vil det sikkert kunne lade sig gøre. Vi blander os for eksempel ikke i, om to partier fusionerer. Men Stram Kurs er som følge af det røde kort fra Valgnævnet afskåret fra at indsamle vælgererklæringer frem til 23. september 2022,« siger Christine Boeskov.

»Det indebærer ikke, at Rasmus Paludan for tid og evighed vil være afskåret fra at foretage sig noget på den politiske scene.«

Afskærer det røde kort Rasmus Paludan fra at være partiformand i Hard Line?

»Reglerne om rødt kort går ikke efter manden, men efter bolden – det vil sige partiet. Rasmus Paludan er derfor ikke personligt afskåret fra at være aktiv i et andet politisk parti,« siger hun.

Støtter af Stram Kurs kan ikke sende vælgererklæringer til nyt parti foreløbigt

Rasmus Paludan oplyser imidlertid til Ekstra Bladet, at han ikke kommer til at være partiformand for Hard Line.

I februar forventede Rasmus Paludan, at nævnet ville beslutte, at han ikke selv må stå som ansvarlig for indsamlingerne.

Visse regler gør imidlertid tingene lidt sværere for personer, der ønsker at afgive en vælgererklæring til Hard Line, hvis de allerede har afgivet en vælgererklæring til Stram Kurs.

De vælgere, der afgav en vælgererklæring til Stram Kurs i 2018 og 2019, er bundet af vælgererklæringen, så længe Stram Kurs er opstillingsberettiget, og det er de faktisk stadig frem til 27. oktober 2020. Først derefter vil vælgerne, der i sin tid støttede Stram Kurs, kunne støtte Hard Line.

I kølvandet på interviewet med partiformanden i Berlingske 1. februar skrev Stram Kurs i et opslag på Facebook, at partiet ikke kom til at skifte navn.

»Berlingske har nu bragt en historie om Stram Kurs og Rasmus Paludan. Ligesom stort set alle andre historier, som Berlingske nogensinde har bragt om partiet og dets leder, så er artiklen fuld af løgn,« skrev partiet:

»Stram Kurs kommer IKKE til at skifte navn.