Sort arbejde hos departementschef sender ministre i samråd

Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, er blevet anmeldt for sort arbejde. Nu bliver både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) kaldt i samråd for at diskutere, hvordan sort arbejde bliver lettere at gennemskue.

Departementchef i Skatteministeriet, Jens Brøchner, er blevet anmeldt for at have anvendt sort arbejde til at bygge terasse og anneks i sit sommerhus i Rørvig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

Sagen om Skatteministeriets departementchef, Jens Brøchner, og sort arbejde giver nu anledning til at diskutere, hvordan sort arbejde kan undgås.

Både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) er blevet kaldt i samråd, efter Jens Brøchner forleden blev anmeldt til Arbejdstilsynet for at bryde loven om sort arbejde.

Indkaldelsen til samrådet kommer fra Dansk Folkepartis Bent Bøgsted. Han ønsker svar på, hvordan borgere kan kontrollere, at det ikke er underbetalt og ulovlig udenlandsk arbejdskraft, der eksempelvis ordner deres anneks, hvis de bestiller entreprenør eller håndværksvirksomhed.

Indkaldelsen til samrådet kommer efter den seneste sag om sort arbejde i departementschefens sommerhus, hvilket også fremgår af spørgsmålet. Ekstra Bladet kunne tidligere på måneden afsløre, at litauiske håndværkere uden registrering byggede et anneks og en terrasse ved Jens Brøchners sommerhus. Fagforeningen 3F anmeldte sagen til Arbejdstilsynet, og det fik departementschefen til at opsige kontrakten.

I en e-mail til Berlingske skrev Jens Brøchner, »at sagen kommer bag på mig«.

»Jeg har naturligvis ikke været vidende om, at der angiveligt skulle være arbejdsforhold, der ikke var i orden. Samtidig har jeg ikke haft kendskab til en litauisk underleverandør. Jeg har entreret med et dansk firma med CVR-nr., som jeg har fået anbefalet,« skriver han i e-mailen til Berlingske og fremhæver, at han fik to nogenlunde ens tilbud på byggeriet, og at han har modtaget og betalt fakturaer digitalt.

»Jeg kan selvfølgelig ikke leve med, at der er usikkerhed om, hvorvidt arbejdet er udført under ordnede vilkår. Derfor har jeg – straks da jeg blev foreholdt oplysninger om, at der angiveligt skulle være forhold, der ikke er i orden – afbrudt samarbejdet med det pågældende firma,« skrev Brøchner, der er »meget ærgerlig« over sagen.

3F mente, at der alligevel burde have været »nogle alarmklokker«, der ringede. Selv om det var udenlandsk arbejdskraft, er arbejdet ikke registreret hos myndighederne. Desuden var der heller ikke opstillet et skilt på grunden, der tilkendegiver, hvilket byggefirma, der lavede hans anneks og terrasse.

Ifølge Ekstra Bladet har Jens Brøchner nu søgt om byggetilladelse. Kommunen har dog overdraget sagen til en såkaldt »lovliggørelsessag«. Derfor er alt arbejde på sommerhusgrunden indstillet indtil da.