Søren Brostrøm: »Epidemier er ikke overstået på to uger«

Der er en begyndende mangel på værnemidler såsom håndsprit og mundbind, oplyser myndighederne ved torsdagens pressemøde. Samtidig oplyses det, at danskere kommer til at strande i udlandet, og at det endnu er uvist, hvornår epidemien topper i Danmark.

Klokken 14 torsdag eftermiddag holdt myndighederne deres daglige pressemøde og opdaterede om coronasituationen i Danmark.

Her trængte sig mange spørgsmål på, og der kom mange meldinger - nogle af dem var barske.

På mødet var Søren Brostrøm direktør i Sundhedsstyrelsen, Thomas Senderovitz direktør Lægemiddelstyrelsen, Anders Frandsen kommunikationsdirektør i Rigspolitiet og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Udenrigsministeren startede med at annoncere, at 100 danskere nu er på vej hjem til Danmark.

»I går kunne jeg annoncere, at vi har fået tre særfly til Marokko for at få strandede danskere hjem. Jeg har sendt ambassadører til lufthavnen i Marrakesh for at tage imod passagerer. Jeg kan melde, at flyene ventes i luften snarest, at at danskerne snart er på vej hjem,« siger Jeppe Kofod.

Jeppe Kofod siger imidlertid, at han ikke kan garantere, at der ikke vil være danskere, som fortsat er strandet i Marokko. Særflyene var den sidste mulighed for at få danskere hjem fra landet, lyder vurderingen fra udenrigsministeren, som kommer med en »barsk besked«.

»Det er naturligt, når man kommer hjem, at give kram og kys. Det er meget vigtigt at understrege for mig, at I må ikke give kram og kys til jeres kære, når I kommer hjem,« siger han.

Dem der kommer hjem, skal direkte, direkte hjem i 14 dages hjemmekarantæne, siger Jeppe Kofod.

102.300 danskere er i øjeblikket registreret på Danskerlisten, fortæller ministeren, og det er et fald.

Torsdag morgen var der 1.132 bekræftede tilfælde af covid19 i Danmark, fortæller direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

»Det er stadig for tidligt at sige noget om dem, der er på intensivafdelinger,« siger han og slår fast, at det samtidig er for tidligt at sige, hvornår epidemien topper i Danmark. Det er også for tidligt at se effekten af de tiltag, Danmark har taget for at begrænse smittespredningen.

»Der skal gå nogle uger, før vi kan se det,« siger han.

Sundhedsstyrelsen har udvidet deres retningslinjer for, hvornår de tester folk. Oplever man symptomer skal man stadig ringe til lægen først, og man må fortsat ikke møde personligt op ved lægen uden at have fået lov på forhånd.

På pressemødet bliver Søren Brostrøm spurgt om, hvornår det er realistisk, at danskerne kan begynde at sende deres børn i skole og børnehaver igen. Hjemsendelsen af børnene var til en start i to uger, og det betyder, at der er 10 dage tilbage.

»Rent sundhedsfagligt kan vi sige, at epidemier ikke er overstået på to uger,« siger Søren Brostrøm.

Thomas Senderovitz oplyser, at Lægemiddelstyrelsen er i fuld gang med at danne sig et overblik over, hvor mange værnemidler, der er tilgængelige i Danmark. Værnemidler er en betegnelse for flere forskellige former for nødvendigheder såsom mundbind og håndsprit.

»Der er en begyndende mangel på værnemidler. Vi arbejder alle døgnets timer for at få skaffet værnemidler. Vi fokuserer på, at sundhedsvæsenet har tilstrækkeligt med værnemidler,« siger han.

Regionerne varetager indkøb af værnemidler, som bliver omfordelt til de steder, hvor der er mest brug for dem, oplyser han.

Som en opfordring til borgere og medier, siger Thomas Senderovitz, at det er vigtigt lige at »synke« en gang og slå koldt vand i blodet i nyhedsstrømmen, der går særdeles stærkt for tiden.

Den anbefaling falder efter, at der har været tvetydige meldinger om lægemidler, som påstås at være enten gavnlige eller skadelige for personer, som lider af covid19. I går florerede nyheden om, at WHO advarede om, at hovedpinepiller, som indeholder præperatet ibuprofen, kan være skadelige for personer, som er smittet med virussen.

Udmeldingen er WHO siden gået i rette med.

»Når der er tilstrækkelig med dokumentation, kan myndighederne afgøre, om der er fordele ved medicinen,« siger Thomas Senderovitz.