Professor: Befolkningen holder stadig afstand efter genåbning

En professor ved Syddansk Universitet har i over to måneder undersøgt data fra et supermarked, som viser, at folk stadig er gode til at holde afstand, skriver Jyllands-Posten.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Ifølge en professor er befolkningen stadig god til at holde afstand, selv efter genåbningen og mindskelsen af afstandskravene, skriver Jyllands-Posten.

Mikkel Baun Kjærgaard er professor i softwareteknologi ved Syddansk Universitet og har undersøgt kundernes færden, når de køber ind.

Det har han gjort ved at bruge data fra et supermarked, hvor der hænger 27 sensorer i loftet over kasseområdet. Sensorerne registrerer kundernes bevægelser, og professoren har dermed kunnet beregne, hvor tæt kunderne i gennemsnit har stået i supermarkedskøen.

»Den 18. marts – dagen, hvor der indføres streger på gulvet i supermarkedet – sker der et kæmpe hop i, hvor langt folk står fra hinanden,« siger Mikkel Baun Kjærgaard til Jyllands-Posten.

I landets supermarkeder har der været markeret to meters afstand med klistermærker på gulvene op til kasseapparaterne.

11. maj åbnede blandt andet storcentre i anden fase af genåbningen, og afstandskravet på to meter blev sat ned til én meter.

Perioden for indsamlingen af data spænder over godt to måneder fra 17. marts til 18. maj, og selv efter at der blev åbnet op på ny, holder befolkningen afstand, skriver Jyllands-Posten. Mikkel Baun Kjærgaard pointerer imidlertid, at der er enkelte undtagelser, hvor folk stimler sammen.

Den anden fase af genåbningen med mindskelsen af afstandskrav er udformet af Sundhedsstyrelsen. I en rapport skrev styrelsen imidlertid, at der ikke er »sikker dokumentation« for et bestemt afstandskrav, og flere lande har forskellige krav.

I Storbritannien anbefaler sundhedsmyndighederne seks feet – svarende til ca. to meter – og i Tyskland er kravet halvanden meter. Holland anbefaler »to armslængder« svarende til 1,5 meter. I Norge er det én meter, mens for eksempel Sverige ikke har faste anbefalinger om afstand, men »en armslængde« har været nævnt.

Anbefalingen om at holde en meters afstand mellem en smittet person og en rask stammer helt tilbage fra 1930erne. Det var videnskabsmanden William F. Wells, som dengang forskede i tuberkuloses spredning, der lagde en grundsten til forståelsen af spredningen af virus gennem dråber, som bliver udsendt, når en person taler, hoster eller nyser.