Politikere kan dårligt tro deres egne øjne: København har i årevis udledt mange milliarder liter urenset spildevand i Øresund

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid er præget af den omsiggribende coronavirus.

Sag om udledning af spildevand i Øresund har vakt opsigt de seneste dage. Nu viser det sig, at det langtfra er første gang, spildevand er blevet ledt ud i Øresund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, som i dag ikke kun vil handle om den allestedsnærværende coronavirus – vi kommer også forbi tre historier, som ikke indeholder ordet virus.

Coronavirus er desværre fortsat dominerende i verden såvel som i nyhedsbilledet. For eksempel skrev Berlingske i går historien om, at forskere i et forsøg på at blive klogere på coronavirussens risikofaktorer har kortlagt op mod 10.000 danske coronatilfælde – og blandt andet har fundet frem til, at gennemsnitsalderen for borgere, der er døde med virussen, er 82 år.

Før vi løfter sløret for, hvilke ikkerelaterede coronahistorier vi bringer i dette nyhedsoverblik, skal vi se nærmere på dagens tal for coronaepidemien herhjemme og i udlandet.

Bekræftede smittede: 11.387
Indlagte: 116
Indlagte på intensiv: 20
Heraf i respirator: 16
Antal døde: 563
Bekræftede smittede verdensplan: 5.495.061
Døde på verdensplan: 346.232

Mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Giganter vil opføre stor brintfabrik

Mandag aften breakede Berlingske historien om, at et konsortium bestående af blandt andet Ørsted, Mærsk og DSV går sammen om at opføre en stor brintfabrik, der skal gøre den danske energiforsyning grønnere. Brinten, der bliver produceret, skal gå til skibe, fly og lastbiler. Fabrikken vil ifølge planerne være fuldt udbygget i 2030 og skal kunne erstatte 30 procent af de knap så grønne brændstoffer, som Københavns Lufthavn bruger.

»Hvis vi skal nå en 70 procent stor reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050 er en af de store knaster de sektorer, som man ikke kan dække med direkte grøn elektrificering, men hvor der er et behov for en eller anden form for grønne brændstoffer,« siger Henrik Poulsen, topchef i Ørsted, om de store planer.

Det er endnu uvist, hvor fabrikken skal placeres, men Henrik Poulsen fortæller, at Avedøre Holme og Amager er de mest oplagte lokaliteter.

Du kan læse hele historien her.

København har udledt 35 mia. spildevand over årrække

De seneste dage er en historie om en planlagt udledning af spildevand i Øresund blevet gransket af danske medier. Den oprindelige plan lød, at 290 millioner liter spildevand – altså kloakvand – skulle ledes ud i Øresund på baggrund af et byudviklingsprojekt.

Det viser sig nu, at det langtfra er første gang, at spildevand på denne måde bliver ledt ud i Øresund. På baggrund af en aktindsigt i Miljøstyrelsen skriver TV 2 Lorry mandag aften, at der fra 2014 til 2018 er blevet ledt over 35 milliarder liter urenset spildevand ud i Øresund. Det er 120 gange mere spildevand, end de 290 millioner liter, som skulle ledes ud i denne omgang.

Udledningen falder en række folketingspolitikere, som TV 2 Lorry har talt med, for brystet.

»Det her er voldsomme tal. Og det viser jo, at den udledning, vi har diskuteret de seneste dage, bare er toppen af isbjerget,« siger Martin Lidegaard fra Radikale Venstre til TV 2 Lorry.

Københavns Kommune har fået massiv kritik i sagen, fordi der her er blevet givet grønt lys til udledningen. Søndag lød det fra vicedirektør i Teknik- og Miljøforvaltningen Hans Christian Karsten, at forvaltningen ikke kan nægte at give tilladelse i en sag som den nuværende. Fra samme forvaltning lød det mandag, at der ikke er noget »teknisk muligt« alternativ til spildevand i Øresund.

Du kan læse hele TV 2 Lorrys historie her.

I dag fældes der dom i principiel injuriesag

Det er i dag, at der forventes at falde dom i den spektakulære sag om tre politikeres verbale angreb på Exitcirklens direktør, imamen Sherin Khankan. Sagen var også for retten mandag, hvor to af de omtalte politikere, Naser Khader og Martin Henriksen, forklarede sig.

Førstnævnte er desuden sagsøgt for fire gange at have kaldt Sherin Khankan for »islamist«. Den tredje politiker, den konservative Marcus Knuth, skal for retten i dag.

Sammen er de tre sagsøgt at fremføre injurierende påstande mod Sherin Khankan. Det sker på baggrund af en e-mail med følgende ordlyd: »Khankan er også kendt for ikke at ville afvise sharialov, som hun mener er foreneligt med dansk lovgivning [...]«

Som Berlingskes skriver i opsamlingen på første retsdag, kan sagen blive afvist, såfremt retten finder, at politikerne af Grundloven er beskyttet med politisk immunitet. Dette gælder dog ikke Khaders påstand om, at Sherin Khankan er islamist.

Du kan læse hele Berlingskes nyeste artikel om sagen her. Og følg med på Berlingske.dk, hvor du i løbet af tirsdagen kan læse mere.

Politisk kommentator: Historien om Støjberg »helt centrale« notat kan få konsekvenser for Venstres troværdighed

Vi bliver i retslokalet. Søndag var Inger Støjberg (V) endnu en gang i retten for at forsvare sig i sagen om hendes ulovlige instruks. Den afgav Støjberg, da hun i en pressemeddelelse i 2016 sagde, at alle mindreårige på danske asylcentre skulle skilles, hvis de boede sammen med en ægtefælle eller samlever.

I retten fremlagde Inger Støjberg et fire år gammel notat, som hun kaldte »helt centralt«. Men hvorfor blev dette notat først hevet frem nu? Det spørgsmål er blevet stillet adskillige i løbet af mandagen.

»Hvorfor nævnte du ikke notatet,« lød et af spørgsmålene fra udspørger Lars Kjeldsen mandag.

Notatet har også vakt den liberale Jarl Corduas opmærksomhed. Han er politisk kommentator og medvært i Berlingskes podcast »Cordua & Steno«. I en kommentar, som Berlingske bragte mandag aften under overskriften »Støjbergs forsvar drukner i hendes eget spincirkus«, konkluderer Jarl Cordua, at sagen kan få konsekvenser for troværdigheden. Ikke kun Støjbergs egen, men også Venstres.

»Den historie, som Venstres næstformand præsenterer i Kommissionen og beder offentligheden om at tage for gode varer, trækker ikke alene store veksler på hendes egen, men også på hendes partis og det borgerlige regeringsalternativs troværdighed,« skriver Jarl Cordua.

Du kan læse mere om sagen her. Jarl Corduas kommentar finder du her.

Medie: Brostrøm advarede om nedlukningens konsekvenser

Før vi runder nyhedsoverblikket af, skal vi naturligvis runde en coronarelateret historie. Den handler om Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der – ti dage inden nedlukningen – advarede embedsværket i Sundhedsministeriet om, at netop nedlukningen kan have skadelige konsekvenser. Det skriver Ekstra Bladet, der er kommet i besiddelse af en e-mail. I e-mailen lyder det blandt andet:

»Tiltag som begrænsning af forsamlinger samt lukning af virksomheder, uddannelsesinstitutioner og trafikforbindelser kan have betydelige negative samfundsmæssige og økonomiske effekter,« skrev Brostrøm, som ifølge Ekstra Bladet gør det klart, at det ikke er sikkert, at tiltagene vil virke.

Du kan læse hele Ekstra Bladets historie her.

Det sker i dag

  • I fredags genåbnede ARoS i Aarhus som et af de første danske museer. I dag følger flere museer trop. Det drejer sig blandt andet om Arken, Statens Museum for Kunst og Rosenborg Slot.
  • I dag er der desuden en royal fødselar. Det er kronprins Frederik, landets kommende konge, der fylder år. Han bliver 52 år. De seneste år har han markeret sin fødselsdag med motionsløbet Royal Run. Dette var også planen i år, men det har coronavirussen sat en stopper for.
  • I dag præsenterer finansminister Nicolai Wammen (S) den halvårlige Økonomisk Redegørelse. Det sker klokken 12 på et pressemøde i Finansministeriet. Blandt andet vil den give et bud på, hvor hårde slag dansk økonomi har fået under coronakrisen.
  • Desuden er der i dag ikke mindre end fire samråd. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) skal i samråd om Ikea-sagen. Kollerup bekendtgjorde i april, at Ikea ved genåbningen i slutningen af april burde være forblevet lukket i stedet for at byde gæster velkomne. Derudover skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd i en sag om nye sygehusbyggerier, mens udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i to samråd: Et om bopælspligt og et om den såkaldte repatrieringsordning.

Hav en dejlig dag. Og tak, fordi du læste med.