Nyt tilbud skal støtte pressede Gentofte-forældre under coronakrisen

Børnefamilier i Gentofte Kommune, der føler sig pressede i forbindelse med nedlukningen af landets institutioner, kan nu søge rådgivning hos en nyoprettet telefonlinje, der tilbyder rådgivning til hverdagens svære spørgsmål.

Et nyt tilbud i Gentofte Kommune skal hjælpe forældre, der er pressede over hele hjemmesituationen under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det kan være svært for forældre at navigere rundt i de gode råd til børnene. Og der er en risiko for, at det kun bliver vanskeligere under coronakrisen, der for mange familier betyder, at børnene nu er hjemme fra skole.

I Gentofte Kommune har man valgt at søsætte et nyt tiltag, der skal støtte de rådvilde forældre.

Det drejer sig om Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, der nu tilbyder telefonrådgivning til børnefamilier, der føler sig under pres, mens skoler og daginstitutioner landet over er lukket ned.

Ulla Darre, der er chef for børns sundhed og forebyggelse i Gentofte Kommune, fortæller, at tilbuddet, som gik i luften mandag, forhåbentlig bliver et supplement til at søge råd i en hverdag, der er ny for os alle.

»Vores opgave er grundlæggende i samarbejde med de voksne at skabe grobund for udvikling, læring og trivsel for enkelte børn. Det plejer vi at gøre i skoler og dagtilbud og med forældrene, men lige nu er to af parterne lukket ude, fordi skoler og dagtilbud er lukket,« siger hun:

»Vi oplever gennem medierne, og når vi snakker med vores bekendte, at det er en ny hverdag at have sine børn hjemme hele tiden. Der kan potentielt komme mange konflikter og spørgsmål til, hvad man nu skal gøre. Vi ved, at alle børn potentielt er udfordret, men nogle børn er særligt sårbare over for forandringer.«

Ulla Darre fortæller, at der har været enkelte henvendelser, men at der er en mulighed for, at det kan eskalere hen over de kommende uger.

»Vi ved ikke, om man bliver mere sårbar, eller om familier finder en rytme, for det er nyt for os alle sammen.«

Hvad har I talt med forældre om?

»En af de ting, vi har talt om, er at spørge børnene, om de har lavet deres lektier, og rådgivet om, hvordan man skal tackle det og støtte børnene i at få lavet deres skolearbejde. Mange informationer og gode råd kan man jo finde på YouTube og på nettet, men nogle gange tænker man måske, at det ikke er lige dér, man er som forælder, og der kan vi stille os til rådighed,« siger hun.

Er det ikke en meget normal udfordring for en forælder at spørge til, om barnet har lavet lektier?

»Som udgangspunkt begrænser vi os ikke til at sige, at man kun må ringe, hvis man har problemer i en vis størrelsesorden. Hvis man sidder derhjemme og bakser med det, er det lige pludselig en anden rolle, fordi man er mere lærer, end man plejer at være.«

Er tilbuddet kun møntet på børnene?

»Det er møntet på børnene, så vi kan sørge for, at de trives godt. Hvis man sidder derhjemme og synes, at ens mand er træls, er det ikke os, man skal ringe til.«