Kenneth Darre oplevede, hvordan der ikke blev holdt afstand ved havnebadet i Nordhavn: »Der var flere mennesker, end der er i Tivoli på en god dag«

Pinsedag var der fyldt med mennesker ved Nordhavns havnebad, hvor Københavns Politi netop har indført opholdsforbud. Ifølge beboer gjorde politiet intet for at kontrollere, om solbaderne holdt afstand. Kenneth Darre er glad for det nye opholdsforbud - men bemærker, at de unge bare flytter sig.

Københavnerne søgte til Nordhavn for at nyde vejret og bade. Billedet er taget mandag den 1. juni, anden pinsedag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Store grupper af solbadende københavnere og unge, der samles i store grupper til høj musik. Det var udsigten fra Kenneth Darres lejlighed ved Nordhavn Havnebad pinsedag.

Han bor i første parket, og han har de seneste dage kunnet se folk være samlet for at nyde det gode vejr. Han fortæller, at der i går var »sort af mennesker« ved havnen. Men hvad, der provokerer ham mest, er, at Københavns Politi ingenting gjorde for at sikre, at der blev holdt afstand, siger han.

»Jeg ser, hvordan politiet kører forbi herude hvert kvarter og går runder blandt folk. Men de handlede ikke, de gik derimod bare rundt og snakkede. De var her fra morgenstunden af, men jeg så ikke nogen, der greb ind i forhold til afstanden,« siger Kenneth Darre.

Det er på trods af, at der er sat skilte op, og politiet jævnligt patruljerer i området. Kenneth Darre oplevede, hvordan politiet gik rundt ved havnebadet med et målebånd, og overhørte blandt andet politiet spørge folk, der sad tæt sammen, om de var kærester eller i familie med hinanden. Han oplevede ikke, at de gjorde yderligere, hvis folk ikke rettede ind, eller når nye kom til.

»Jeg synes, at det er sindssygt, når man tænker på, hvor mange ressourcer og penge det koster, og at andre ting stadig holder lukket. Jeg tror nærmest, der var flere mennesker herude, end der er i Tivoli på en god dag. Det er meget uansvarligt, at man ikke gør noget ved det,« siger han og fortæller, at både han selv og de andre beboere i de omkringliggende lejligheder henvendte sig til politiet.

»Vi var flere fra bygningen, der var nede og tale med dem, men det var ikke noget, de ville håndhæve. De sagde bare, at det ikke var deres arbejde, og at de havde fået at vide, at de skulle være til stede som en del af synligheden. Men man kan jo så spørge, om synligheden løser det. Det tror jeg ikke,« siger Kenneth Darre.

Det får ham til at tvivle på, at politiet rent faktisk sørger for at kontrollere, at folk overholder forsamlingsforbuddet.

»Det ville næsten være bedre, hvis der ingen skiltning var, for når man lover, at der vil blive grebet ind, og der så ikke sker noget, er det trusler uden formål. Det undergraver tilliden til politiet,« siger Kenneth Darre.

Sådan så det ud, da solgæster nød sommervejret ved Nordhavn mandag den 1. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Handling fra Københavns Politi

Men selvom Kenneth Darre mener, at Københavns Politi ikke handlede i går, har de i dag grebet til andre midler. Ved middagtid indførte politiet et midlertidigt opholdsforbud ved Sandkaj og Göteborg Plads ved Nordhavn. Forbuddet gælder fra tirsdag klokken 12.30 til torsdag klokken 18.00. På trods af opholdsforbuddet er det fortsat tilladt at færdes gennem zonen og bade fra Sandkaj. Men området skal forlades, når badeturen er slut.

Beslutningen om at indføre opholdsforbuddet sker på baggrund af »det samlede billede fra i går«, siger ledende politiinspektør Peter Dahl.

»Opholdsforbuddet indføres på baggrund af det samlede billede i går, hvor der har været mange mennesker, og helt sikkert også steder hvor folk har været samlet for tæt i forhold til at undgå at smitte hinanden. Ligesom da vi indførte opholdsforud på Islands Brygge, har vi brug for en timeout til at finde ud af, hvad vi har af muligheder for at sikre, at folk holder bedre afstand,« siger han.

Men han understreger, at de politifolk, der var tilstede mandag, havde fokus på at sikre, at myndighedernes anbefalinger blev overholdt. Ifølge ham er det bedst, hvis politifolkene har en dialog med borgerne.

»I takt med at der kom flere mennesker til, havde vi faktisk størstedelen af vores covid-indsats derude. Men det er sandsynligt, at en hel del mennesker har ligget tættere end med en meter imellem dem. Der kommer hele tiden folk til, og området er så stort, at folk kan rykke tættere sammen, så snart vores politifolk er gået videre. Derfor var vi også tilstede fra tidlig morgen til sen aften. Ude fra set kan det ligne, at folk ikke gør, som vi siger, men det er vores betjentes opfattelse, at langt de fleste efterlever det, når de henvender sig,« siger han.

»Folk rykker bare over på den anden side«

Kenneth Darre er glad for, at der er indført opholdsforbud, men tvivler på, at det gør den store forskel. Da Berlingske ringede til ham, da opholdsforbuddet var trådt i kraft, fortalte han, at han kan se, at der stadig ligger enkelte ved Havnebadet.

»Jeg ved ikke, hvor stor forskel det gør. Her ligger stadig folk, nu har de bare bevæget sig over på den anden side af molen,« siger Kenneth Darre.

Ifølge ham handler Københavns Politi alt for sent.

»Det er et fint signal at sende i forhold til, at de ikke har mange midler, de kan gøre ting med. Men den adfærd, jeg ser, er hovedrystende. Det er som om, at folk ikke forstår, hvorfor der er opholdsforbud. De tager ikke ansvar. Nu rykker de bare videre og bliver irriterede over, at de ikke må være der,« siger Kenneth Darre.

Tirsdag middag indførte Københavns Politi et midlertidigt opholdsforbud ved Sandkaj og Göteborg Plads, som er lige udenfor Kenneth Darres lejlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.