Hærchef sigtet for tjenestemisbrug

Den militære anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps, har nu sigtet den hjemsendte chef for den danske hær, general Hans-Christian Mathiesen.

(ARKIV) Audiens hos HKH dronning Margrethe. Generalmajor Hans-Christian Mathiesen, chef for hærstaben, takkede for udnævnelsen mandag den 8. december 2014. Anklager om nepotisme mod hærchef bliver onsdag til en strafferetlig undersøgelse, skriver auditørkorps. Det skriver Ritzau, onsdag den 31. oktober 2018.. (Foto: Bjarne Luthcke/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke

Forsvarsministeriets Auditørkorps rejser sigtelse i sagen mod hærchef Hans-Christian Mathiesen, der beskyldes for grov pligtforsømmelse.

Det oplyser auditørkorpset i en pressemeddelelse.

Han sigtes for tjenestemisbrug efter straffelovens paragraf155 og grov pligtforsømmelse efter den militære straffelovs paragraf 27.

Der skal fortsat en del efterforskning til, inden der kan tages stilling til, om der er grundlag for at rejse tiltale.

Auditørkorpset gik ind i sagen efter en række artikler i medierne om nepotisme. Hærchefen skulle have fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug.

Auditørerne begyndte den indledende undersøgelse af anklagerne mod Hans-Christian Mathiesen 19. oktober.

Det var forsvarsmediet Olfi, der først skrev om sagen.

Ifølge det digitale medie, skulle hærchefen blandt andet have ændret på kriterierne til to af Forsvarets mest eftertragtede uddannelser, så hustruen kunne optages.

Forsvarschef Bjørn Bisserup har besluttet at udpege nuværende chef for Forsvarskommandoens Operationsstab, generalmajor Kenneth Pedersen, til midlertidig chef for Hærkommandoen.

Det sker for at sikre Hæren fuld ledelseskraft i en tid, hvor Forsvaret og Hæren undergår en stor udvikling og forandring, skriver Forsvaret.dk:

»Vi står overfor en række vigtige beslutninger i forhold til implementeringen af forsvarsforliget og den videre udvikling af Hæren. Det kræver et stort ledelsesmæssigt fokus. På baggrund af udmeldingen om, at sagen kan trække ud, har jeg besluttet at indsætte generalmajor Kenneth Pedersen som chef for Hærkommandoen indtil videre,« siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

 

/ritzau/