Frygt for hamstring: DBA fjerner over 100 annoncer for håndsprit til overpris

I kølvandet på den store efterspørgsel efter blandt andet håndsprit og toiletpapir har handelsplatformen DBA nedlagt forbud mod en række annoncer. Indtil videre har DBA måttet fjerne flere end 100 annoncer.

 
Myndighederne skærper tonen til danskerne. Her er baggrunden for anbefalingerne. Video: Mads Joakim Rimer/Ritzau Fold sammen
Læs mere

Handelsplatformen DBA er hen over weekenden blevet opmærksom på, at flere brugere har indrykket annoncer for produkter, som i øjeblikket er i høj kurs – og det i visse tilfælde til en ekstrem overpris.

Det oplyser Lene Kristensen, der er kundeservicechef i DBA.

»Normalt har vi kun set ganske få annoncer for eksempelvis håndsprit på DBA. Nu har vi så pludselig oplevet en eksplosiv vækst i indrykningerne af disse varer, og det til en unaturlig høj pris,« siger Lene Kristensen:

»Jeg har for nylig set priser på helt op til 1.000 kroner for håndsprit. En normalpris er måske på cirka 50 kroner.«

Søndag formiddag besluttede DBA derfor at fjerne annoncerne.

Også i USA har man oplevet tilfælde af, at personer ser en lukrativ mulighed for at videresælge fornødenheder i forbindelse med coronakrisen.

En mand fra delstaten Tennessee bliver således efterforsket af politiet for at have hamstret 18.000 flasker håndsprit med henblik på at videresælge dem til overpris på e-handelssiden Amazon, som dog efterfølgende skred ind og suspenderede mandens konto.

Søndag oplyste DBA i en meddelelse:

»DBA har indført et midlertidigt forbud mod indrykning af private annoncer, der er relateret til covid-19 (coronavirus) (...) Vi har på DBA noteret os en voldsom stigning i indrykningen af de ovennævnte varer.«

Lene Kristensen forklarer, at det drejer sig om fire grupper af produkter: håndsprit, mundbind, gær og toiletpapir.

Håndsprit var i løbet af weekenden ifølge Lene Kristensen den mest populære vare, som blev sat til salg.

»Det skal foregå på en ordentlig måde. På DBA har vi alle typer annoncer og har altid haft det, men når man kan se, at der er få personer, som udnytter hjemmesiden til egen vinding, kan vi ikke tillade det. Slet ikke i den situation, vi befinder os i,« siger hun.

Hvis ikke der var noget, der hed coronavirus, og folk satte en håndsprit til salg for 1.000 kroner, fordi den havde stor affektionsværdi for vedkommende ...

»Under normale omstændigheder er DBA bare en handelsplads, hvor køber og sælger møder hinanden, sætter ting til salg, og er prisen acceptabel, så vil man gerne købe. Lige nu er vi i en situation, hvor visse varer er mangelvarer. Så stiger prisen unaturligt, og det er ikke acceptabelt, at nogle lukrerer på situationen,« siger Lene Kristensen.

Forbuddet er midlertidigt, fortæller kundeservicechefen. Når situationen bliver normal, vil forbuddet blive hævet.

Indtil videre har DBA haft travlt med at fjerne coronarelaterede annoncer.

»Søndag morgen, da vi stoppede annoncer for sprit og mundbind, fjernede vi cirka 100 annoncer fra siden. Vi oplever fortsat, at annoncer af denne type bliver indrykket, og dem fjerner vi hurtigt,« siger Lene Kristensen:

»Jeg håber meget, at de i stedet går forbi naboen, sætter den ved døren og sender en SMS om, at der nu står håndsprit, så de har noget ekstra. Det ville være en rigtig god gestus.«