Fagbevægelsens Hovedorganisation: Lad være med at røre ved cheflønningerne

Selv om chefernes lønningerne er steget vildt, og selv om det betyder, at uligheden stiger, er det ikke politiske indgreb, der er brug for, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation. Politikerne er ikke »verdens bedste« til at bestemme løn, lyder det.

Næstformanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Arne Grevsen, fraråder, at Folketinget blander sig i topchefernes lønniveau. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den tilbagevendende diskussion om topchefers høje lønninger har senest fået vind i sejlene af et politisk ønske om at gøre noget ved det, som nogle ser som et ulighedsskabende problem.

Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, siger til Berlingske, at det er et problem, at de rige bliver rigere, og han anerkender ikke præmissen om, at de rigeste også står for det største bidrag til velfærden.

I Politiken kræver SFs gruppeformand og finansordfører, Jacob Mark, politisk handling.

Arne Grevsen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation

»Princippet om, at Folketinget ikke er verdens bedste til at afgøre, hvad lønnen skal være, det må vi holde fast i.«


Men det gør det ikke, og det er en fejltolkning af politikernes opgave, lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

»Vi mener ikke, at det er Folketingets opgave at blande sig i lønninger. Jeg anerkender, at ledende personer i virksomheder har individuelle lønforhandlinger. Men princippet om, at Folketinget ikke er verdens bedste til at afgøre, hvad lønnen skal være, det må vi holde fast i, både når solen skinner, og når det regner,« siger Arne Grevsen, næstformand i FH.

Dermed ikke sagt, at ulighed ikke er et problem, for det er det, mener Arne Grevsen, men indsatsen må og skal være en anden, siger han:

»Som jeg ser det, er åbenhed den bedste vej. Det vil sige, at vi skal være åbne omkring de her lønninger, og det prøver vi (i FH, red.) at være alle de steder, vi er. Man skal være mådeholden, og man skal være åben omkring det her.«

SFs forslag handler om et maksimalt lønspænd for alle virksomheder – et loft på 20:1, som betyder, at den højestlønnede i en virksomhed maksimalt må betales 20 gange mere end den lavestlønnede.

Arne Grevsen, hvordan hjælper det på »problemet«, at der bare er åbenhed om det?

»Åbenhed gør, at man også kan gå ud og forsvare lønnen bagefter. Men jeg er ikke sikker på, at det vil ændre væsentligt ved de store virksomheder, som har ekstremt dyre topchefer. Det tvivler jeg på,« siger han.

Siger du så ikke, at åbenhed ikke vil afhjælpe problemet med ulighed?

»Jeg er enig i, at det har et omfang, som er uacceptabelt. Jeg mener, at man som bestyrelsesmedlem skal være med til at løfte diskussionen om, hvordan det kan være, at så stor en del af overskuddet skal bruges til at tilfredsstille en enkelt leder,« siger han.