DFer raser mod fyrværkeri-bøller: »De skal ind og sidde, til nytårsaften er overstået«

Politiet skal smide unge, der skyder fyrværkeri mod sagesløse forbipasserende på gaderne, i fængsel, mener Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard, værdiordfører for Dansk Folkeparti, vil have politiet til at tage hårdere metoder i brug over for fyrværkeri-bøllerne på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Politiet skal ikke nøjes med at tage krudtet fra den gruppe unge, der onsdag og torsdag har affyret fyrværkeri mod hinanden og sagesløse forbipasserende på gaderne på Nørrebro. De skal i stedet smide dem bag lås og slå.

Det mener Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard.

»Det nytter ikke noget bare at tage det fra dem. Der går en halv time, så har de købt eller stjålet noget nyt. De skal ind at sidde, til nytårsaften er overstået,« siger hun til Ekstra Bladet.

Pia Kjærsgaard efterspørger, at politiet tager varetægtsfængslinger i brug over for fyrværkeri-bøllerne, fordi hun mener, at de unge drenge og mænd bringer andres ve og vel i fare.

»De bruger fyrværkeri som et våben for at terrorisere almindelige borgere. Og de fortsætter jo med deres ugerninger, har vi set de seneste dage. Det er blot et spørgsmål om tid, før nogen kommer alvorligt til skade,« siger Pia Kjærsgaard.

Søren Pape: »Opfør jer ordentligt!«

Værdiordføreren bakkes op af sin partikollega, retsordfører i Dansk Folkeparti Peter Skaarup.

»Politiet må sætte hårdt ind og få forsøgt varetægtsfængslet og anklaget »fyrværkeri-terroristerne« efter nogle paragraffer i straffeloven, der afspejler farligheden i angrebene. Ellers stopper det her vanvid jo ikke,« skriver Peter Skaarup på Twitter.

Politiet tilbageholdt natten til fredag nogle af de involverede, men de blev løsladt kort efter.

Torsdag aften kommenterede de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook også problemerne med fyrværkeri på Nørrebro.

»Hvad i himlens navn tænker de på? Eller det gør de jo nok ikke. Der er bare mennesker, der ikke har deres forstand at slås med. Opfør jer ordentligt! Og godt der er opmærksomhed fra politiets side,« skrev den forhenværende justitsminister.

Folketingsmedlem for Socialdemokratiet Lars Aslan Rasmussen, der selv har boet på Nørrebro, har fredag også reageret på fyrværkeri-bøllerne på Facebook.

»Det er fuldstændigt vanvittigt at se, hvordan helt unge totalt uintegrerede møgunger gang på gang skyder med fyrværkeri mod tilfældige forbipasserende, busser, politi og brandfolk. Og lige så vanvittigt er det at se, at nogle endnu engang mener, det er samfundet skyld,« skriver Lars Aslan Rasmussen på Facebook.

Enhedslisten vil overveje at stramme regler

Politisk leder for Enhedslisten, Pernille Skipper, som bor på Nørrebro, har ikke selv oplevet problemerne med fyrværkeri-bøller i år, men understreger, at der skal tages hånd om problemet.

»Det er formentlig sket i andre dele af Nørrebro, end hvor jeg bor. Men det gør det da ikke mindre skræmmende for dem, der er blevet udsat for det. Det er meget farligt, og de klaphatte, der gør det, burde tage sig sammen. Jeg vil i hvert fald overveje, om vi skal stramme reglerne for køb af fyrværkeri endnu mere,« siger Pernille Skipper til Ekstra Bladet.

Oven på problemerne på Nørrebro har Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, foreslået, at der indføres bestemte zoner i de danske byer, hvor der må affyres fyrværkeri, så det ikke fortsat er tilladt at affyre fyrværkeri overalt i byerne, som det er i dag.

Politiet formoder, at problemerne med fyrværkeri affyret mod tilfældige passerende og trafikanter kan fortsætte fredag.