Branchen vurderer: København og Frederiksberg kan miste fem milliarder i tabt turisme

Brancheorganisationen Horesta har vurderet, at den tabte turisme denne sommer kommer til at koste København og Frederiksberg fem milliarder kroner. Der er tale om et bud, som kan være lavere, men »det kan også være, at tabet bliver endnu større«, siger Horestas direktør.

Turister i Nyhavn i København sidste sommer. Sådan kommer der ikke til at se ud i år, siger Horesta, der frygter et tab for hotel- og restaurationsbranchen på fem mia. kr. eller mere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er store tab, som København og Frederiksberg går i møde denne sommer, hvis branchens vurdering holder stik.

En beregning foretaget af hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheorganisation, Horesta, og Visit Denmark giver et slag på tasken: Fem milliarder kroner i tabte turismeindtægter i løbet af sommeren, lyder vurderingen på.

»Vi ved, at der ikke er nogen turister. Den normale omsætning for juni, juli og august er otte milliarder kroner, og vi estimerer tabet til fem milliarder ud fra, at turister, der er i landet, godt må komme ind i hovedstaden. Så lidt vil der være,« siger direktør i Horesta Katia K. Østergaard.

Der er tale om et forventet tab på udenlandske turister, inklusive tyske, norske og islandske, som stadig godt må overnatte i hovedstaden.

Tabet kan blive større

Beregningen er en vurdering, og Horesta slår fast, at den er forbundet med en del usikkerhed, da det er svært at sige, hvordan de turister, som har lov til at komme ind i landet, vil færdes.

»Det er klart, at det kan ikke regnes præcist ud, for vi ved ikke, hvor mange der vil tage ind i hovedstaden. Det kan være, at vi er for optimistiske, og det kan være, at tabet bliver endnu større,« siger Katia K. Østergaard.

Regeringen stiller som krav, at turister fra de pågældende lande skal have booket minimum seks overnatninger uden for København og Frederiksberg.

Den regel bekymrer Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der til Berlingske onsdag sagde:

»Vi står her i København med to hensyn. Det sundhedsmæssige, og at mange tusinde københavnere nu står til at miste deres job.«

Katia K. Østergaard har på branchens vegne også svært ved at se meningen med den regel.

»Vi forstår ikke de seks overnatninger. Smitter man mindre, når man har haft seks overnatninger? Vi ved, at udenlandske turister i gennemsnit lægger 2,2 overnatninger på hotellerne. Derfor er det et højt krav at stille,« siger hun:

»Det ligner meget en sommerhusregel, man har lavet. Det er selvfølgelig rigtig godt for sommerhusene. Men arbejdspladserne er altså ikke ude i sommerhusene, men på hotellerne og restauranterne.«

Beregningen af tabet på de fem milliarder kroner vedrører kun tabet på turisme. Men der er flere tiltag, som koster branchen dyrt for tiden.

»Turismen er én del af den samlede tabte omsætning. Det, der koster rigtig meget i øjeblikket, er forsamlingsforbuddet. Forsamlingsforbuddet og lukkede grænser udgør 75 procent af hotellernes omsætning,« siger Katia K. Østergaard.