Auditørkorps efterforsker hærchef

Har hærchef Hans-Christian Mathiesen fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug? Forsvarsministeriets Auditørkorps har nu indledt en straffelig efterforskning af sagen.

Oberst i Forsvarskommandoen Hans-Christian Mathiesen i Fogedretten i forbindelse med bogen "Jæger - i krig med eliten", den 21. september 2009. Den danske hærchef beskyldes for at have ændret kriterier for uddannelse, så det gavnede kærestens karriereforløb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Anklager om nepotisme mod hærchef  Hans-Christian Mathiesen har nu fået Forsvarsministeriets Auditørkorps til at indlede en straffelig efterforskning. Det oplyser korpset i en pressemeddelelse.

Claus Risbjerg

»»Det er ikke et ressourcespørgsmål, der afgør, hvor mange vi skal ud og tale med. Vi sætter de ressourcer af, som er nødvendige.«


Det er på baggrund af en række artikler i medierne om mulig pligtforsømmelse og tjenestemisbrug begået af chefen for Hærstaben, at det blev besluttet at sætte en undersøgelse i gang af, om der var grundlag for at indlede en efterforskning i sagen. Auditørerne begyndte den indledende undersøgelse 19. oktober.

»For at få denne sag oplyst så godt som overhovedet muligt har vi valgt, at vi nu skal ud og afhøre nogle personer,« siger auditør Claus Risbjerg til Berlingske og uddyber, at Auditørkorpset i forvejen har indhentet indledende informationer om forløbet.

Hvor store summer og mandetimer vil blive lagt i undersøgelsen?

»Det er ikke et ressourcespørgsmål, der afgør, hvor mange vi skal ud og tale med. Vi sætter de ressourcer af, som er nødvendige. Derudover kan vi ikke sige noget om, hvor længe undersøgelsen varer. Det kommer an på det materiale, som vi får indhentet og de folk, som vi får afhørt,« siger Claus Risbjerg.

Hvor omfattende er undersøgelsen?

»Af hensyn til den efterforskning, som venter forude, kan jeg ikke komme ind på detaljerne om, hvor mange vi skal tale med, og hvornår vi skal tale med dem. Det er simpelthen fremtiden, der må afgøre det. Men det siger sig selv, at med det fokus der er på sagen, så er det jo noget, som er prioriteret hos os. Men til gengæld skylder vi jo også alle, at vi får sagen godt oplyst, så vi kan foretage afgørelsen på et sagligt grundlag,« siger Claus Risbjerg og uddyber:

»Det er for tidligt at sige noget om en tidshorisont eller omfanget af den efterforskning, som forestår. Det bliver vi først bliver klogere på, når vi er begyndt at afhøre folk, så det er alt for tidligt at sige noget om det. Det ville være gætværk.«

OLFI (webbaseret nyhedsmedie, der dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, red) har arbejdet med denne sag i over et år. Har Auditørkorpset været for langsomt ude?

»Det synes jeg ikke. Da den første historie rammer for halvanden uge siden, beslutter vi på baggrund af den artikel, at vi kan fatte en interesse. Der er nogle oplysninger i sagen, som kan være nogle forhold som er strafbare og en overtrædelse af den gældende lovgivning - men vi må indlede en forundersøgelse først. Det er sværere at bygge en strafferetlig efterforskning på anonyme oplysninger.«

Det er ikke mindst hærchefens tilgang til sit parforhold og senere ægteskab med en kvindelig kollega, der er blevet stærkt kritiseret. En kritik, der primært retter sig mod en »en ekstrem nepotimse og et misbrug af sin magt i forhold til at fremme sin hustrus muligheder og position i Hæren.

Efterforskningen har til formål at afdække, om der er grundlag for at rejse sigtelser i sagen.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra hærchef  Hans-Christian Mathiesen, men forgæves.