I Østrigs grønne hjerte forkæles man med toptunede pister og gastronomi af høj klasse

Østrigske Schladming-Dachstein byder på klassisk skiferie. Inkarnerede skiløbere forkæles med toptunede pister, i terrænet frister små træhytter, mens livsnydere finder førsteklasses gastronomi.

Østrigsk alpeidyl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Herbert Raffalt

Jeg sniger mig hen til kanten af Black Horse-pisten og kigger ned. Pisten forekommer spejlglat, men en enkelt vovehals sætter skispidserne forrest og stryger mod bunden med et par elegante sving.

»Garanteret en lokal Dario, der er født med skiene på,« tænker jeg irriteret.

Heldigvis finder jeg trøst i den flok, der i behersket tempo bevæger sig ned i siden af pisten, hvor der stadig er en anelse sne, som skienes stålkanter kan få fat i. Det bliver også her, jeg vælger mit spor. Kønt ser det ikke ud, men til sidst kommer jeg ned og konstaterer, at dagens behov for skimæssige udfordringer er mere end dækket. Og Black Horse er langtfra den stejleste pist i området.

I terrænet ligger flere fotospot. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Christiansen.

International topklasse

Skiområdet ved Schladming, der også omfatter gletsjerterrænet ved Dachstein, tilhører den internationale superliga. Pisterne har så høj kvalitet, at man flere gange har afholdt alpint VM, og Schladming lægger også pister til, når World Cupen kommer forbi hvert år i januar. Her skiller man sig ud med specialiteten »Night Slalom«, hvor verdenseliten, badet i projektørlys, dyster mod hinanden efter mørkets frembrud.

Det årlige Night Race på Planai-bjerget tiltrækker tusindvis af tilskuere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Huber.

Schladming-Dachsteins 230 pistekilometer er fordelt på flere bjerge, der ikke alle er forbundne, men langt størstedelen af skiløbet er koncentreret på de fire bjerge Reiteralm, Hochwurzen, Planai og Hauser Kaibling, som til gengæld hænger fint sammen. En rundtur til de fire bjerge er et must, når man holder skiferie i området. Hvor Planai er bjerget med de toptunede konkurrencenedfarter, er Hauser Kaibling stedet, hvor en række bjerghytter, der alle lokker med lokal gastronomi, ligger koncentreret. På gode dage kan frokosten nydes på terrassen, hvorfra der er uhindret panoramaudsigt over bjergene.

Fatbike-ture med guide er et af de nyeste trækplastre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Stix.

På Hochwurzen-bjerget drejer det sig ikke blot om skiløb. Det store trækplaster er den syv kilometer lange Rodelbahn Hochwurzen, som er en af Alpernes længste kælkebaner. Den er så populær, at der også er åbent om aftenen, og langs sporet ligger flere små hytter, hvor der serveres forfriskninger. Og søger man adrenalinrush, byder Reiteralm på den berygtede kvartet Black Power, Black Rose, Black Queen og Black Horse. Mens føromtalte Black Horse »kun« falder med 60 procent, har Black Rose-pisten en skræmmende hældning på 80. En tur ned skulle efter sigende føles som et lodret fald, og Reiteralm er da også træningsbjerg for det østrigske alpinlandshold.

Almkulinarik og dirndl

I samme øjeblik hyttedøren går op, fornemmes duften af nybagt brød. Indenfor prydes trævæggene af store gevirer, på bænkene ligger sorte, lune skind, og det kvindelige personale er iklædt dirndl-kjoler. Jeg ledes hen til et bord ved vinduet, hvor jeg sætter mig ned. Med direkte udsigt til den anden side af dalen, hvor Dachstein-bjerget tårner sig op i tre kilometers højde, er skiløbet sat på midlertidig pause. Nu skal den lokale gastronomi tjekkes ud.

De hytter, som er med i Almkulinarik-ordningen, serverer god mad til overkommelige priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Christiansen.

Schladming ligger i delstaten Steiermark, der går under navnet Østrigs grønne hjerte. Den frodige delstat forsyner resten af landet med frugt, landbrugsprodukter og ikke mindst vin, så Schladming-Dachstein er kåret som Østrigs bedste skidestination, hvad angår gastronomi. Der er ikke tale om futuristisk Michelin-mad. Til gengæld er der fokus på enkle og velsmagende retter til en overkommelig pris. Man afholder flere kulinariske events i løbet af vinteren, ligesom der arrangeres gourmetture på ski til Schladmings fire hovedbjerge. Ét sted spises morgenmad, et andet sted indtages frokosten. Eftermiddagskaffen venter et tredje sted, og på dagens fjerde stop sluttes naturligvis med afterskiing.

Enkle, men velsmagende retter er i højsædet i Schladming-Dachstein. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claudia Ziegler.

Sammen med min hovedret – en portion nudler med ost, toppet med pesto af græskarkerner – kommer et glas køligt grüner veltliner. Retten har en uprætentiøs enkelthed over sig, den smager himmelsk, og jeg nyder pausen fra pisten. Mit frokost-getaway foregår i en af de 14 hytter, som er med i Almkulinarik-ordningen. Hver hytte, der indgår i ordningen, har haft besøg af den østrigske stjernekok Richard Rauch, som i samarbejde med hver enkelt hyttevært har nyfortolket en række traditionelle østrigske retter og løftet dem op til et højere niveau. Fælles for alle retter er, at de primært er lavet på basis af lokale råvarer, og at priserne er holdt på et niveau, hvor alle kan være med. De fleste retter koster mellem ti og 12 euro.

Hele pakken

Schladming-Dachstein er et helstøbt skiområde, der tilgodeser langt de fleste behov. Terrænet byder på alt fra brede carvingstrækninger og flade begynderområder til hyggelige skovpister og sorte nedfarter. Langrendsløbere finder et af Østrigs bedste løjpenet i nærliggende Ramsau, og på toppen af Dachstein lokker snesikkert gletsjerskiløb. Har man evnerne og modet, byder turen ned fra Dachstein på udfordrende offpiste løb mellem klipper og kløfter, men de fleste vælger at tage gondolliften ned. Er man okay med højder, er det muligt at kravle op på den udsigtsbalkon, som er monteret på taget af Dachstein-liften. Her kan man få vind i håret og nyde udsigten fra første parket, mens man tager turen til dalstationen, der befinder sig 998 højdemeter længere nede.

Har man energi – eller mulighed for en ekstra lang skiferie – behøver man ikke begrænse sig til Schladming-Dachsteins 230 pistekilometer. Schladming-Dachstein er koblet op på et af verdens største skiområder, Ski Amadé, som lokker med 760 pistekilometer, og med ét liftkort er der adgang til det hele. Det kan være svært at vælge, men tre oplagte steder byder sig til.

Østrigsk alpeidyl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Herbert Raffalt.

I Gastein-området er skiløbet førsteklasses, og i hovedbyen Bad Gastein fornemmes Belle Epoque-æraen stadig. I de mondæne omgivelser mødtes de royale for at gå på kasino, nyde de termiske bade og drikke champagne. Et andet bud er Hochkönig, som frister med en af alpernes smukkeste skiture, Kongeruten, som går over seks bjergtoppe. Der er tale om en panoramaskitur, hvor det er et must at have kameraet med. Endelig er der Flachau, som er Ski Amadés største enkeltområde. Prøv en tur ad Hermann Meier World Cup-pisten, og nyd et glas jägerthe på Hofstadl.

Men langt de fleste har rigeligt i området ved Schladming-Dachstein. Skiløbet er varieret, pisterne hænger fint sammen, og maden er så velsmagende, at man risikerer at tage på i vægt – også selv om man er på en uges aktivferie.