Den store trend på ski hedder randonnee: Sådan gør du

Det er svært ikke at føle sig en smule som Spider-Man, når du dyrker denne skiform. Det er en hård tur mod bjergets top, hvis du fravælger skiliften, men belønningen kommer i form af uberørt pulversne på vejen ned. Nå ja, og lidt lavinefare ...

Randonnee giver dig mulighed for – for en kort stund – at føle dig som en vaskeægte eventyrer på vej mod bjergets top, når du med syntetisk klatreskind under skiene og lavineudstyr går hele vejen op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Horst Zwiefelhofer

På de fleste skiferier handler det i høj grad om at drøne ned ad løjperne, og derfor kan det godt vække undren, at man – når man går randonnee – fravælger skiliften og i stedet går op ad bjerget med skiene spændt på fødderne.

Men netop dét er det tiltalende ved randonnee.

»Udtrykket »earn your turns« kommer til sin fulde ret, når du går randonnee.«


Berlingske er i Valle di Casies (Gsies-dalen) i det nordlige Italien for at prøve en af de mere konditionskrævende motionsformer inden for skisport. I selskab med Paul Salpelz, der leder et af områdets skiskoler, skal vi gå randonnee.

Artiklens forfatter, da han efter lektionen i randonee havde fået pusten igen. Fold sammen
Læs mere

Skiene forbliver solidt plantet på sneen, men modsat alpinski, hvor fødderne er fastlåst, har du på randonnee mere fri bevægelse. Her løfter du hælen fra skien, hver gang du tager et skridt frem.

Under skiene sidder syntetisk klatreskind, der fungerer som modhager, og som gør det muligt – i bedste Spider-Man-stil – at bevæge sig op ad de snedækkede skråninger uden at glide baglæns ned.

Fare for lavine?

Men trods det skridsikre skind under skiene er turen ikke nødvendigvis ufarlig. Lavineudstyr er et must, når du på vej mod toppen bevæger dig rundt på bjergets ofte mere øde afkroge.

Af samme grund er vi udstyret med en blå sporingsenhed i jakkelommen. En såkaldt »lavinebipper«, der skal gøre det muligt at finde os igen, hvis uheldet er ude, og et lavineskred skulle forekomme.

Efter at have passeret de almindelige løjper, hvor andre skiløbere kommer susende forbi os for bare at tage skiliften op igen, drejer vi fra. Resten af turen fortsætter i mere øde og naturskønne omgivelser.

Skiene skal iklædes skridsikkert klatreskind, så de ikke kører baglæns på vej op. Det tages af igen, når turen går nedad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Lingren .

Der er noget eventyrligt – i ordets dristige og spændingsfyldte forstand – over at skabe sig sin egen vej til toppen i et område så øde, at stilheden kun brydes af eget pustende åndedræt.

»Earn your turns«

Udtrykket »earn your turns« kommer til sin fulde ret, når du går randonnee.

For selv om du ikke løber eller nødvendigvis bevæger dig i samme høje fart som på langrend, kan randonnee være lige så hårdt og fysisk krævende. I de højere luftlag får du testet udholdenheden, når benene bliver tungere og tungere, samtidig med at sneen bliver dybere og dybere. Og for at gøre ondt værre kan det omskiftelige vejr resultere i, at sigtbarheden samtidig bliver ringere og ringere. Det er her, du får testet dine grænser.

Randonnee giver rig mulighed for at nyde naturen, kun afbrudt af enkelte bjælkehytter, der undervejs mindede os om civilisationen for bjergets fod. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Lingren .

Den lange, hårde og til tider udmattende tur mod toppen er efter flere timers strabadser straks glemt i det øjeblik, du står der. Endnu bedre føles det at trække skindet af skiene for derefter at tage den éne tur ned ad bjerget, som du har arbejdet så ihærdigt for.

Lige så stejlt der var på turen op, lige så stejlt går det nedad igen, og den smukke udsigt, vi mødte på vejen op, passeres nu i et hurtigt glimt på vej ned med løs puddersne flyvende til alle sider.

Og så kan man jo vælge, om det skal være skindet eller skiliften, der bringer dig til tops på tur nummer to?

Berlingske var inviteret af Cross Country Ski Holidays (MTS Austria GmbH). Selskabet har ikke haft indflydelse på artiklen.