Statsministeren afviser dansk-amerikansk krise: »Det har hverken Danmark eller USA brug for«

Mette Frederiksen var en tand for diplomatisk i sin udlægning af præsident Donald Trumps afbud, lyder det fra Venstre, efter at statsminsteren har afvist, at der er problemer i forholdet mellem Danmark og USA.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt onsdag eftermiddag pressemøde ved Udenrigsministeriet, hvor flere udenlandske journalister også var dukket op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det var en diplomatisk linegang, som statsminister Mette Frederiksen (S) var ude på onsdag eftermiddag.

På et pressemøde foran Udenrigsministeriet kommenterede statsminister Mette Frederiksen (S) for første gang den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at aflyse et forestående statsbesøg i Danmark, der var planlagt til at finde sted om halvanden uge.

»Jeg er selvfølgelig både ærgerlig og og overrasket over, at den amerikanske præsident har aflyst sit statsbesøg,« konstaterede hun.

Mens politiske iagttagere har udlagt det aflyste statsbesøg som en udenrigspolitisk krise mellem Danmark og USA, var Mette Frederiksens tilgang anderledes diplomatisk. Statsministerens hovedbudskab var, at Danmark og USA har et stærkt forhold – også efter det aflyste statsbesøg. Samtidig rakte hun ud til Donald Trump med en opfordring til fortsat samarbejde om sikkerhedspolitikken i Arktis.

»Vi vil fortsætte den gode dialog, vi har og signalere over for verden, at vi er i stand til at håndtere de udfordringer, der altså ikke forsvinder, selv om et statsbesøg bliver aflyst,« sagde Mette Frederiksen.

»Invitationen til et stærkere strategisk samarbejde med amerikanere er stadig åben. Behovet for et endnu stærkere og strategisk samarbejde om Arktis tager kun til. Derfor vil jeg aldrig betragte det her som en krise. Det har hverken Danmark eller USA brug for,« lød det.

Netop det arktiske område er centralt i Donald Trumps beslutning om at aflyse sit statsbesøg. I sidste uge ytrede præsidenten ønske om at købe Grønland, og efterfølgende sagde Mette Frederiksen, at hun finder diskussionen for »absurd«. Statsministerens afvisning af at diskutere et salg af Grønland beskrev Donald Trump på Twitter som anledning til at melde afbud til statsbesøget.

Bedst som Mette Frederiksen havde udtalt sig om Trumps beslutning onsdag eftermiddag, eskalerede situationen yderligere med en række nye udtalelser fra den anden side af Atlanten. På et pressemøde ved Det Hvide Hus uddybede Donald Trump sin beslutning om at aflyse statsbesøget. Det var en »væmmelig og upassende« udtalelse, da Mette Frederiksen søndag kaldte diskussionen om salget af Grønland for absurd, sagde den amerikanske præsident, og dermed kædede han Mette Frederiksens ordvalg direkte sammen med aflysningen af statsbesøget.

Efterfølgende slog Mette Frederiksen over for TV 2 fast, at hun ikke vil yderligere ind i diskussionen med Trump: »Jeg kommer ikke til at gå ind i en ordkrig. Heller ikke med den amerikanske præsident,« sagde statsministeren til TV 2.

Venstre: Statsministeren er for diplomatisk

I Venstre siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører og formand for Folketingets Udenrigsudvalg, at Mette Frederiksens udlægning af det aflyste statsbesøg er en tand for diplomatisk. Han erklærer sig enig i, at Danmark også i fremtiden skal have et tæt samarbejde med USA. Men Mette Frederiksen burde have gået hårdere op mod Trump, siger han.

»Statsministeren burde helt tydeligt have fortalt, at Donald Trumps aflysning af statsbesøget er en fornærmelse mod Danmark. Sådan opfører man sig ikke over for en nær allieret,« siger Michael Aastrup Jensen.

De Radikales udenrigsordfører, tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard, mener derimod, at Mette Frederiksens udtalelser er »helt inden for skiven«.

»Trump skal ikke have lov at sætte hele det dansk-amerikanske forhold over styr. På den baggrund synes jeg, statsministerens reaktion var udmærket og afbalanceret. Det er klart, at det her ikke gavner forholdet, men Arktis, klimaet og mange andre ting er alt for vigtige til, at vi skal lade det ødelægge,« siger Martin Lidegaard.

Mens statsministeren på pressemødet afviste, at der er tale om en krise, taler Mette Frederiksens tre forgængere på posten om en klar forværring af forholdet til USA.

Lars Løkke Rasmussen, formand i Venstre og indtil for ganske nylig selv statsminister, slog på Twitter, at der er et »kæmpe transatlantisk genopretningsarbejde« forude, mens hans S-forgænger, Helle Thorning-Schmidt, kaldte afbuddet for »dybt fornærmende over for det grønlandske og danske folk«. Også Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister og generalsekretær i NATO, skrev på Twitter, at »præsident Trumps udsættelse af sit besøg i Danmark er et tilbageslag for vores landes diplomatiske forbindelser«.

Onsdag eftermiddag slog Carla Sands, USAs ambassadør i Danmark, også de forsonenede toner an, da hun til DR sagde, at Danmark og USA bør kunne diskutere alle spørgsmål.

»Vi er gode allierede og partnere. Vi vil gerne være i stand til at kunne diskutere alle emner, de nemme og de svære på samme tid. Så vi ser frem til, at besøget kommer i stand på et andet tidspunkt, og vi vil gerne holde dialogen åben og fortsætte vores gode samarbejde,« sagde Carla Sands til DR.