Kilder i Venstre: Claus Hjort har krævet Kristian Jensens afgang som næstformand i partiet

På et møde i Venstre fredag har partiets mangeårige politiker Claus Hjort Frederiksen krævet, at Kristian Jensen går af som næstformand og gruppeformand i partiet.

Claus Hjort Frederiksen går til frokost. Venstre holder pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dramaet i Venstre ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke.

Partiet holder fredag sommergruppemøde, og ifølge flere kilder i Venstre, som Berlingske har talt med, har Claus Hjort Frederiksen på mødet rejst sig og krævet, at Kristian Jensen går af som både næstformand og gruppeformand i partiet.

Årsagen til det opsigtsvækkende krav er det interview med Kristian Jensen, som Berlingske bragte onsdag, hvor han åbent undsagde formand Lars Løkke Rasmussens ambition fra valgkampen om en regering hen over midten med deltagelse af både Venstre og Socialdemokratiet.

Her lød det fra Kristian Jensen:

»En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, at der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, så skal vi også sige det klart og tydeligt. Det er forudsætningen for, at vi kan komme videre.«

Kristian Jensens melding har allerede medført stor postyr på Venstres sommergruppemøde, der begyndte torsdag og strækker sig til lørdag. Ifølge Berlingskes oplysninger har det skabt mindre rystelser i folketingsgruppen, at næstformanden på den måde offentligt undsiger sin egen partiformand. At det er med en timing lige op til sommergruppemødet har ikke gjort forundringen mindre.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der delte meninger i folketingsgruppen om, hvorvidt Venstre skal droppe Løkkes ambition om en SV-regering. Både Weekendavisen og Politiken har fredag skrevet, hvordan netop Kristian Jensens position i partiet ville blive et emne på sommergruppemødet, og at næstformanden risikerede at komme under beskydning fra egne partifæller.

Det er endnu uvist, om der er opbakning til Claus Hjort Frederiksens krav om, at Kristian Jensen skal trække sig.

Løkkes opsigtsvækkende udmelding om en regering hen over midten faldt i valgkampens anden uge, hvor V-formanden i forbindelse med udgivelsen af en ny bog åbnede for en SV-regering, der kunne begrænse yderpartiernes indflydelse.

Dagen inden valget lød det pludselig fra partiformanden, at hans førsteprioritet nu var en »samlingsregering« henover midten, og dermed opgav han at videreføre den borgerlige regering, han selv havde stået i spidsen for siden 2015.

Mandag i denne uge sagde den tidligere statsminister, at »de meldinger, Venstre gav i valgkampen, selvfølgelig er nogle, vi vedstår os«, og dermed understregede han umiddelbart, at partiet skulle fortsætte den linje, han havde slået partiet ind på.