Claus Hjort vil af med Kristian Jensen som Venstres næstformand: Han »underløber partiets formand«

Tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) fastholder: Kristian Jensen bør trække sig som næstformand og gruppeformand i Venstre. Kristian Jensen ønsker at fortsætte på de magtfulde poster.

Claus Hjort Frederiksen efter Venstres pressemøde i forbindelse med sommergruppemødet på Kragerup Gods ved Ruds Vedby, fredag den 9. august 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Venstres nestor og stærke mand Claus Hjort Frederiksen mener, at Kristian Jensen bør forlade den magtfulde post som næstformand i partiet.

Det siger han i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods ved Ruds Vedby efter et gruppemøde med partiets folketingsmedlemmer.

»Jeg har bare påpeget på gruppemødet, at det er uholdbart, at næstformanden bruger sin post som næstformand i Venstres organisation og vel også gruppeformand til at underløbe den linje, som partiets formand lægger. Og det, mener jeg, vi skal have en diskussion af,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Claus Hjort Frederiksen om Kristian Jensen

»Jeg synes, det er uholdbart, at han bruger næstformandsposten i Venstre og gruppeformandsposten til at underløbe partiets formand«


Ifølge flere medier har Claus Hjort Frederiksen på det lukkede gruppemøde direkte bedt Kristian Jensen om at trække sig. Claus Hjort Frederiksen mener, at Kristian Jensen har ageret illoyalt, da han tidligere på ugen i et interview med Berlingske udtalte, at Venstre burde droppe tanken om en SV-regering.

Læs interviewet her.

Lars Løkke Rasmussen lancerede ideen om en SV-regering i en bog, som blev offentliggjort midt under den seneste valgkamp.

Hvorfor har du opfordret Kristian Jensen til at trække sig som næstformand?

»Fordi jeg synes, det er uholdbart, at han bruger næstformandsposten i Venstre og gruppeformandsposten til at underløbe partiets formand,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Han forventer, at partiet skal drøfte sagen under Venstres landsmøde til efteråret.

Claus Hjort Frederiksen regnes for en af de mest magtfulde i partiet og med tætte bånd til Venstres bagland, som er dem, der i sidste ende vælger partiets ledelse.

Claus Hjort Frederiksen var partisekretær i Venstre helt tilbage i 1980erne, da Uffe Ellemann-Jensen var V-formand og udenrigsminister. Han var ligeledes en af Anders Fogh Rasmussens (V) nærmeste sparringspartnere, da han senere overtog formandsposten i partiet.

Claus Hjort Frederiksen regnes for at være en person, som mange venstrefolk lytter til.

Kristian Jensen ønsker at fortsætte som næstformand

Kristian Jensen trak kraftigt i land på sine udtalelser til Berlingske under et pressemøde kort efter gruppemødet. Her understregede han, at det er Venstres formand, som definerer, hvilke regeringskonstellationer partiet skal gå efter. Kristian Jensen anerkendte, at han var kommet med en anden »analyse« i interviewet med Berlingske.

»Jeg har noteret mig, at rigtigt mange i gruppen mener, at den analyse skulle være lavet i gruppen og ikke i Berlingske. Det fortryder jeg,« siger Kristian Jensen.

Han fastholder dog, at han går efter at fortsætte som næstformand efter landsmødet:

»Jeg har tænkt mig at søge genvalg som næstformand.«

Claus Hjort Frederiksen mener ikke, at Kristian Jensen selv kan bestemme om han fortsætter på posten:

»Det er jo i givet fald op til Venstres landsmøde at drøfte den her sag.«

Hvem synes du, ville være bedre egnet til de poster i Venstre?

»Det, jeg har noget imod, det er jo ikke Kristian Jensen - han er jo en dygtig politiker. Det er bare den måde, han bruger næstformandsposten til at underløbe partiets formand,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Hans udtalelser vækker allerede nu debat i partiet. Folketingsmedlem Louise Schack Elholm (V) er ikke imponeret over Claus Hjort Frederiksen.

»Det må stå for hans egen regning. Men det er svært at være nestor, hvis man stikker folk i ryggen,« siger hun til Berlingske.