Blå partier afviser SFs pædagogplan

Pia Olsen Dyhrs udmelding om at gå uden om kommunerne og beslutte ved lov, hvor mange pædagoger der skal være i daginstitutionerne, og finansiere det med en formueskat, vækker bekymring flere steder i blå blok.

Ellen Trane Nørby er nuværende børneordfører for Venstre og tidligere minister for blandt andet børn. Hun mener, at SFs forslag om at finansiere minimumsnormeringer med formueskat vil gøre det dyrere at være dansker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkiv

SF vil indføre en formueskat for at finansiere sit krav om minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, så kommunerne pålægges et specifikt antal pædagogiske medarbejdere per x antal børn i vuggestuer og børnehaver.

Det vækker bekymring hos både Venstre og de Konservative.

Ellen Trane Nørby (V), der er tidligere børneminister, er ikke imponeret over Pia Olsen Dyhrs forslag om en skat på danske formuer.

»Det vil gøre det dyrere at være dansker og drive virksomhed,« lyder det.

»Vi mangler stadig en samlet finansieret plan fra regeringen og dens støtter« fortsætter hun.

Pia Olsen Dyhr har meldt ud, at SF kun stemmer for en finanslov, hvis der indgås en skriftligt bindende aftale om at indføre en 3-6-model for minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Det betyder, at alle landets kommuner skal sikre, at der maksimalt er tre børn pr. pædagogisk medarbejder i vuggestuerne og seks børn pr. pædagogisk medarbejder i børnehaverne.

Pengene skal findes ved at indføre en skat på 0,5 procent af formuer over fem mio. kroner.

De Konservative er også kritiske:

»Det kan vi på ingen måde bakke op. Under nogen omstændigheder,« lyder det fra børneordfører Brigitte Klintskov Jerkel.

SF vil indskrænke det kommunale selvstyre

Både Venstre og Konservative er bekymrede over, at minimumsnormeringer vil svække det kommunale selvstyre.

»Vi mener ikke, at vi fra Christiansborgs side skal gå ind og detailregulere den enkelte daginstitution og bestemme, hvor mange der skal være på arbejde. Nogle børn kræver mere end andre, og dagene ser forskellige ud. Derfor tror vi, at lederne bedst selv kan regulere, hvor mange der skal være på arbejde,« siger Brigitte Klintskov Jerkel.

Også borgmestre har udtrykt bekymring for, at minimumsnormeringerne vil indskrænke den kommunale selvbestemmelse, og Pia Olsen Dyhr siger selv, at SF »virkelig piller ved det kommunale selvstyre« men at SF er »nødt til at være meget rigide og lave en spændetrøje, der sikrer børnene en bedre hverdag«.