Valutafondens direktør med klar besked: Vi kan være på vej mod endnu en stor depression

IMF-chefen Kristalina Georgieva sammenligner situationen i dag med »de brølende 1920ere« og advarer mod den stigende ulighed inden for de enkelte landes grænser.

Den Internationale Valutafonds direktør, Kristalina Georgieva, fremlagde bekymrende ny forskning under en tale i Washington fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix

Det er under et halvt år siden, hun satte sig i spidsen for Den Internationale Valutafond (IMF), men bulgarske Kristalina Georgieva har ikke tænkt sig at spilde tiden.

Under en tale på Peterson Institute for International Economics i Washington i USA advarede hun fredag om, at verdensøkonomien risikerer at blive ramt af en økonomisk depression, der kan sammenlignes med Den Store Depression i 1929. Det skriver The Guardian.

Kristalina Georgieva lænede sig op ad ny forskning fra Den Internationale Valutafond, der sammenligner den aktuelle verdensøkonomi med »de brølende 1920ere«, der endte i et internationalt krak – og som viser, at en lignende tendens er på vej allerede nu.

IMF-chefen kastede blandt andet blikket mod Storbritanien og uligheden inden for landets grænser. For mens ulighedsgabet landene imellem er blevet mindre og mindre de seneste to årtier, er uligheden steget internt i landene.

»I Storbritanien sidder de øverste ti pct. eksempelvis på en knap lige så stor formue som de nedeste 50 pct. Sådan ser det ud over stort set hele linjen blandt OECD-landene, hvor ulighed i indkomst og formue har nået, eller er tæt på at nå, rekordhøjder,« sagde Georgieva i talen og tilføjede:

»På flere måder minder denne bekymrende tendens om starten af det 20. århundrende – da kræfter inden for inden for teknologi og integration førte til den første forgyldte tidsalder, de brølende 20ere, og i sidste ende økonomisk katastrofe.«

Kristalina Georgieva advarede også om, at nye dagsordener som klimakrisen betød, at de næste ti år sandsynligvis ville være præget af social uro på det finansielle marked og spåede, at en stigende usikkerhed kommer til at definere det nye årti, vi er trådt ind i.

Derudover understregede hun, at det var vigtigt ikke at glemme den finansielle sektors ansvar, når det kommer til ulighed. For selv om verdensøkonomien har rejst sig efter finanskrisen i 2008, er krisen for mange unge i Europa aldrig sluttet, hvor en ud af fire er i risikozonen for at ende i fattigdom.