Jyske Bank: Coronavirus høvler ti procent af vores produktion i første halvår

Hvis Danmark og udlandet begynder at åbne op igen til maj, kan vi slippe gennem 2020 med en nedgang i vores produktion på omkring tre procent, spår Jyske Bank i ny prognose. Hvis lukningen fortsætter til juni, ser det noget værre ud.

Danmark lukker ned pga. af coronavirus. Et af Danmarks største butikscentre, Rødovre Centrum er sjældent affolket disse dage, da de fleste butikker er tvunget til at holde lukket. Jyske Bank kommer nu med et bud på, hvor hårdt det vil ramme dansk økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

De grimme nyheder og ubehagelige tal for den danske økonomi vælter frem lige i øjeblikket. Når der endelig er lyspunkter, er de meget små. Senest er Jyske Bank kommet med en prognose for, hvordan coronakrisen kan ramme dansk økonomi.

Heri spår Jyske Bank, at coronakrisen vil give langvarige sår på den danske økonomi. I hovedscenariet, og det man kan kalde det gode scenarie, dykker vores samlede produktion i form af BNP med ti pct. i første halvår, og ledigheden stiger med 40.000 personer.

Herefter kommer så en optur i andet halvår, så året som helhed ikke ender så slemt. Mere præcist med et dyk i vores produktion på omkring tre pct. i år.

Det afgørende for sådanne prognoser er altid, hvilke forudsætninger der ligger bag. I det her tilfælde forudsætter Jyske Bank, at Danmark og resten af verden begynder at lukke op igen i maj. Det er afgørende for, at vi kan opnå det bedst mulige udfald på krisen. Det kalder Jyske Bank en V-vending for den danske økonomi i coronakrisen.

Humøret rasler ned

Men det er langt fra sikkert, at det bliver tilfældet. Åbningen af Danmark er naturligt nok et politisk spørgsmål. Hvis åbningen af Danmark og udlandet først kommer til juni, ser det noget værre ud. Så kommer vi hen i det, som Jyske Bank kalder en U-vending.

Den vil give en nedgang i vores produktion i år på syv pct., og en del produktion vil være gået tabt, uden at den kommer igen. Jyske Banks U-vending svarer til den spådom, som Dansk Industri, DI, kom med i Berlingske mandag.

På baggrund af en rundspørge til over 800 virksomheder om deres forventninger til den fremtidige omsætning, kom DI også frem til, at der vil komme en nedgang i vores økonomi på syv pct. i år. DI arbejder ikke med forskellige scenarier i deres analyse.

Jyske Bank vurderer i sin analyse, at lukningen indtil nu har ført til 30.000 til 35.000 ledige. Til sammenligning faldt beskæftigelsen med 175.000 personer i finanskrisen på godt et år.

Under coronakrisen offentliggør Beskæftigelsesministeriet hver dag antallet af nytilmeldte ledige. De har set grimme ud hver dag indtil nu, og det gør de også for onsdag, hvor 2.793 meldte sig ledige. Herfra skal trækkes, at der trods de svære tider også er nogen, som kommer i job, og nettotilgangen til ledigheden er derfor mindre, men stadig meget høj.

Hvor høj en ledighed, det ender med at give for hele første halvår, er naturligt nok usikkert på nuværende tidspunkt.

Jyske Bank understreger, at vi indtil nu kun har relativt få konkrete nøgletal for, hvor hårdt coronakrisen rammer dansk økonomi. Når det gælder forbrugernes humør i form af forbrugertilliden fra Danmarks Statistik, så tog den et gevaldigt dyk, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede nedlukning af Danmark 12. marts.

Når det gælder danskernes vurdering af økonomien om et år, så var den på samme niveau, som da den var lavest under finanskrisen.