DI: For os er de globale rystelser klart de værste – eksport for mange milliarder på spil

Regeringen skal allerede nu se på en justering af hjælpepakkerne, fremhæver Dansk Erhverv, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag forlængede lukningen af Danmark til lige efter påske. Horesta har ligeledes et krav til regeringen.

Lukningen af Danmark og de danske grænser fortsætter til anden påskedag. Det var forventligt, men det forværrer klart den økonomiske krise, fremhæver Dansk Industri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Nu bliver dansk økonomi ramt fra alle sider i coronakrisen. Det er en klar forværring af krisen, at regeringen forlænger lukningen af Danmark og de danske grænser til efter påske. Men for Danmark er det de globale rystelser, som er de værste. Det er eksport for mange milliarder, der er på spil, fordi udlandet også lukker ned i stort omfang.

Sådan lyder det fra Dansk Industri, DI, på baggrund af, at statsminister Mette Frederiksen (S) mandag forlængede nedlukningen af Danmark.

Direkte adspurgt siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen, at det helt klart er de globale udsigter, som ryster erhvervslivet mest.

»Vi forstår og respekterer regeringens beslutning om at forlænge en række forbud. Det er nødvendigt, hvis vi skal komme igennem krisen. Det værste for os er uden sammenligning den globale situation. Vi danskere er meget påvirket af det nære. Det, vi ser med små selvstændige og mindre virksomheder, som bliver ramt, det kan vi alle mærke. Men når vi taler om erhvervslivets situation, så lever vi af verden omkring os. Det er klart, at når lande som Tyskland, Frankrig og Spanien lukker ned, så påvirker det os,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen, Adm. direktør for Dansk Industri

»Huset brænder, og med hjælpepakkerne har vi fået lagt nogle af de brandslanger ud, som der er så akut brug for.«


»Det er 50.000 arbejdspladser og eksport for rigtig mange milliarder, der er på spil,« siger Lars Sandahl Sørensen, der fremhæver, at forlængelsen af nedlukningen ikke kommer som den store overraskelse.

»Derfor gælder det om, at vi hurtigst muligt får de mange gode hjælpepakker bragt i spil, så så mange virksomheder og deres medarbejdere som muligt kan klare sig igennem krisen. Huset brænder, og med hjælpepakkerne har vi fået lagt nogle af de brandslanger ud, som der er så akut brug for. Nu handler det om hurtigst muligt at få tryk i slangerne,«, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ramt i længere tid

Samlet set eksporterede de danske virksomheder for 1.300 mia. kr. varer og tjenesteydelser i 2019. Det svarer til eksport for 3,5 mia. kr. i døgnet, og der er omkring 825.000 danske job knyttet til vores eksport. Hele vores eksport vil blive påvirket af coronakrisen.

Dansk Erhverv og Horesta understreger, at forlængelsen af grænselukningen naturligt nok vil ramme den hjemlige servicesektor meget hårdt. Derved er der ikke meget tilbage i den danske økonomi, som ikke får en på hovedet af coronakrisen.

Både DI, Dansk Erhverv og Horesta fremhæver, at de bakker op om regeringens forlængelse af lukningen af landet og grænserne. De opfordrer alle til, at hjælpepakkerne kommer ud at fungere hurtigst muligt.

Adm. direktør i Horesta Katia K. Østergaard efterlyser samtidig, at der findes en løsning på indbetaling af A-skatter og arbejdsmarkedsbidrag, som forfalder henholdsvis 31. marts for store virksomheder og 14. april for små og mellemstore virksomheder.

»Det kan ikke være rigtigt, at der henvises til, at systemerne ikke kan klare en udskydelse af skatteindbetalingen af de lønninger, som skal udbetales for marts måned. Man kan jo i givet fald bare lade være med at udsende rykkere for den manglende A-skatteindbetaling. Der er brug for likviditet her og nu, hvis ikke de første virksomheder skal dreje nøglen rundt om meget kort tid,« siger Katia K. Østergaard, der påpeger, at hotel-, restaurant- og turisterhvervet vil være hårdt ramt af coronakrisen i længere tid end de fleste øvrige erhverv, fordi arrangementer i både sommeren og efteråret allerede er begyndt at blive aflyst.

Hos Dansk Erhverv mener adm. direktør Brian Mikkelsen, at der allerede er brug for at få justeret hjælpepakkerne.

»Vi må se på tiltag som en højere og mere fleksibel lønkompensation, da krisen rammer bredere og også rammer virksomheder med højere lønomkostninger. Desuden skal vi se på, om det skal være muligt at få udgiftskompensation efter 30 procents fald i omsætning i stedet for 40 procent, som det er tilfældet lige nu,« siger Brian Mikkelsen.