Danskerne er blandt de allerbedste til at arbejde hjemme

For hundredetusindevis af danskere er hæve-sænkebordet i kontorlandskabet i de disse uger skiftet ud med en plads hjemme ved køkkenbordet. Heldigvis er vi danskere blandt de mest rutinerede i verden til at arbejde hjemmefra, viser tal fra Eurostat.

Cheføkonomens hjemmekontor. Søren V. Kristensen bor i Aarhus og pendler til hverdag til Sydbanks hovedsæde i Aabenraa. Han har derfor sparet mange timers transporttid i de seneste par uger. Fold sammen
Læs mere

Normalt er der meget støj i baggrunden, når man taler i telefon med Søren V. Kristensen. Han er cheføkonom i Sydbank og sidder til hverdag centralt placeret i bankens dealerhal i Aabenraa sammen med omkring 60 kolleger, der alle har travlt med at følge udviklingen i verdensøkonomien eller købe og sælge aktier og obligationer.

Men da Berlingske fanger Søren V. Kristensen på telefonen en eftermiddag i marts, er der helt stille i baggrunden.

For selv om bølgerne går hårdt på de finansielle markeder, og verdensøkonomien er i frit fald, har han i de seneste to uger passet sit arbejde hjemme fra privaten ligesom mange andre danskere.

Søren V. Kristensen fortæller, at det rent praktisk fungerer fint at arbejde hjemmefra. Med sin computer og telefon kan han fortsat lave analyser og tale med kunder og journalister.

Flere hundredetusinde arbejder hjemme

Han savner dog den tætte kontakt til sine kolleger. Det gælder på det sociale plan, men det gælder også i forhold til den faglige sparring, der normalt er i hverdagen.

»Telefonen er der selvfølgelig, og det er en stor hjælp, men man skal selv opdage tingene lidt mere, end man normalt skal,« siger Søren V. Kristensen.

»Jeg har lidt en paraplyrolle, hvor jeg holder øje med makroøkonomien, den politiske udvikling, obligationsmarkedet og aktiemarkedet. Derfor går jeg ofte forbi vores forskellige analytikere for på den måde at få bedre føling med, hvad der sker de forskellige steder,« tilføjer han.

Cheføkonomens hjemmekontor. Søren V. Kristensen bor i Aarhus og pendler til hverdag til Sydbanks hovedsæde i Aabenraa. Han har derfor sparet mange timers transporttid i de seneste par uger. Fold sammen
Læs mere

Søren V. Kristensen er ikke den eneste, der arbejder hjemmefra i disse dage. Siden statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 11. marts fortalte, at det var nødvendigt at lukke store dele af Danmark ned for at mindske spredningen af coronavirus, har mange danskere passet deres arbejde hjemmefra.

Der er endnu ikke sat præcise tal på, hvor mange danske job der i disse dage varetages fra landets villaveje. Men Dansk Industri, DI, skønner, at næsten 700.000 danskere på det private arbejdsmarked kan passe det meste af deres arbejde hjemmefra. Dertil kommer de mange offentligt ansatte, som også har mulighed for at arbejde hjemmefra.

Blandt de mest erfarne i Europa

For mange har det været lidt af en omvæltning pludselig at skulle omstille sig til at passe arbejdet fra hjemmeadressen. Men faktisk er danskerne blandt de meste erfarne folkeslag, når det kommer til at arbejde hjemmefra.

Ifølge tal fra Eurostat arbejdede 30 pct. af danskerne hjemmefra mindst én gang i 2018. På europæisk plan er det kun befolkningerne i Island, Norge og Holland, der har mere erfaring med at arbejde hjemmefra, end vi danskere har.

I de sydeuropæiske lande er det kun en lille andel af befolkningen, der har erfaring med arbejde hjemme. I Spanien var det 15 pct. af befolkningen, der havde mindst en hjemmearbejdsdag forrige år, mens det var 11 pct. i Italien.

»Vi ligger øverst på europæisk plan med hensyn til, hvor mange der har arbejdet hjemmefra. Det viser tallene fra Eurostat, og det samme gør den såkaldte »European Working Conditions Survey« fra 2016,« siger Carsten Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, FAOS, på Københavns Universitet.

Han mener, at det er et lille lyspunkt i den nuværende situation, at det for mange danskere er muligt at varetage deres job fra hjemmet.

»På europæisk plan er vi bedre stillede end andre. På universitet er vi bare blevet sendt hjem med vores computer, og så går man ud fra, at folk kan passe deres arbejde hjemmefra. Sådan er det også mange andre steder,« siger Carsten Jørgensen.

Coronakrisen vil ramme Danmark hårdt

Søren V. Kristensen er enig i, at det er et lyspunkt, at mange danskere har mulighed for at arbejde hjemmefra.

»Mange danskere arbejder i forskellige serviceerhverv, som man godt kan udføre hjemmefra, og for nogle – deriblandt mig selv – er produktionstabet ved at sidde hjemme og arbejde næsten til at overse,« siger Søren V. Kristensen.

Søren V. Kristensen fotograferet i Sydbanks dealerhal i Aabenraa. Fold sammen
Læs mere

»Lande med en stor industri, som eksempelvis Tyskland, bliver hårdere ramt i en situation som denne, hvor folk helst skal blive hjemme,« siger Søren V. Kristensen.

Cheføkonomen er dog ikke i tvivl om, at Danmark også vil blive hårdt ramt af coronakrisen. Fra sit hjemmekontor har han bekymret fulgt, hvordan antallet af nytilmeldte ledige er steget kraftigt de seneste dage, og han frygter, at det vil forsætte med at gå den forkerte vej i en rum tid endnu.