Business-update: Europas lufthavne har kurs mod økonomisk granatchok

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomien og virksomhederne.

Europæiske lufthavne vil miste næsten 200 milllioner passagerer i 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Atef Safadi/AFP/Ritzau Scanpix

Tirsdag trækker den verdensomspændende coronavirus igen dybe økonomiske spor efter sig.

Europæiske lufthavne har kurs mod et gigantisk passagertab i 2020. Det norske luftfartselskab Norwegian aflyser 3.000 afgange og vil skære arbejdsstyrken midlertidigt ned.

Transportministeriet har samtidig forbudt flyvninger til Danmark fra de områder, hvortil alle rejser frarådes. Det drejer sig blandt andet om dele af Italien og Kina.

Her er tirsdagens vigtigste nyheder set med erhvervslivets øjne:

Europæiske lufthavne har kurs mod »chok af hidtil usete dimensioner«

De europæiske lufthavne har kurs mod en økonomisk lussing af hidtil usete dimensioner. I en meddelelse tirsdag skriver de europæiske lufthavnes egen organisation, ACI Europe, at coronaudbruddet er ved at udvikle sig til et »chok af hidtil usete dimensioner for vores industri«.

Det fremgår samtidig, at organisationen forventer, at de europæiske lufthavne vil have næsten 190 millioner færre passagerer i 2020. Alene i årets første kvartal vil der være 67 millioner færre passager i de europæiske lufthavne, hvilket svarer til et fald på 13,5 procent sammenlignet med normalen.

Ifølge den europæiske lufthavnsorganisation vil det resultere i et samlet fald i lufthavnenes omsætning på omkring ti milliarder kroner alene i årets første tre måneder.

Norwegian aflyser 3.000 flyvninger

Det store udbrud af coronavirus martrer også de europæiske luftfartselskaber, der mister passager i hidtil uhørt omfang. Det norske luftfartsselskab Norwegian meddelte tirsdag, at selskabet aflyser cirka 3.000 flyvninger fra midten af marts til midten af juni. Der er tale om 15 procent af alle Norwegian-fly i perioden.

Norwegian er også på vej med andre tiltag som midlertidige afskedigelser af »en betydelig del af arbejdsstyrken«, skriver selskabet i en meddelelse til fondsbørsen i Oslo.

I de seneste uger har Norwegian oplevet et stort fald i bestillinger af flyrejser. Luftfartsselskaber verden over har længe været hærget økonomisk i kølvandet på udbruddet af coronavirus. Dette har materialiseret sig i aflyste afgange og medfølgende økonomiske konsekvenser for flere selskaber.

Rejsebranchen bløder

Det står også skidt til i rejsebranchen, der aldrig tidligere har oplevet et så voldsomt fald i salget, som coronavirussen har medført. Konkurser og afskedigelser truer nu de pressede danske rejseselskaber.

Det sker, fordi danskerne stort set er holdt op med at bestille rejser til udlandet. Det skyldes helt enkelt, at danskerne er skræmte af coronavirussen.

Rejsebranchen har tidligere oplevet kriser, som ramte lysten til at rejse, men udbruddet af coronavirus er det absolut værste slag, lyder det fra branchen.

»Vi har aldrig set noget lignende. Vi har haft 11. september, bomberne på Bali, tsunamien, men der er intet af det, hvor vi har set salget blive ramt på samme måde som nu,« siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

USAs præsident Donald Trump forbereder et amerikansk svar på coronavirus-udbruddet:

Her er Berlingskes bud på analyser og guides, der giver dig et overblik i nyhedsstrømmen affødt af coronavirussen:

Coronavirussen kan ændre vores arbejdsliv – også om mange år, skriver Ulrik Bie, økonomisk redaktør

Guide: Sådan er du stillet, hvis du bliver sendt hjem i viruskarantæne.

Fem punkter, hvor coronavirussen kan ramme din privatøkonomi, skriver journalist Povl Dengsøe.