Business-overblik: Amazon vil have dig til at betale for dine varer med et vink

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

I Amazon Go-butikkerne betaler man ikke ved en kasse. Her holder kameraer øje med, hvad kunderne kommer i kurven og trækker pengene fra deres kort. Nu vil Amazon også gøre betalingen lettere for kunder på cafeer og fastfoodrestauranter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeffrey Dastin/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Og velkommen til ugens første nyhedsoverblik, hvor vi blandt andet skal forbi historien om, at der er en milliardregning på vej til danske rederier. Men vi begynder overblikket med tre af Danmarks mest fremtrædende bestyrelsesformænd, der kommer med en advarsel forud for det økonomiske topmøde i Davos i Schweiz, der begynder tirsdag.

1
Erhvervslivets spydspidser advarer: Europa må ikke blive en bagatel i verden

Tre af landets mest fremtrædende bestyrelsesformænd advarer nu i skarpe vendinger om risikoen for en marginalisering af EU og en nedbrydning af de internationale institutioner, der skal sikre globalt samarbejde og fair spilleregler.

Hvis ikke de europæiske politikere og erhvervsledere går sammen for at styrke EU, frygter de tre bestyrelsesformænd fra Ørsted, A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk Fonden, at Europas position i verden vil blive svækket.

Det er farligt i en situation, hvor klimakrisen i stadigt stigende grad presser sig på, den sikkerhedspolitiske situation er ustabil i Mellemøsten, den sociale sammenhængskraft er truet, og populismen vokser. Et svækket EU vil underminere chancen for at løse de store globale udfordringer og samtidig skade den økonomiske vækst.

Sådan lyder det fra bestyrelsesformændene Thomas Thune Andersen, Jim Hagemann Snabe og Lars Rebien Sørensen i dagens Berlingske.

2
Olieregningen hos Danmarks største rederier skyder i vejret med milliarder

En række af Danmarks største rederier har siden årsskiftet sat væsentligt flere penge til side for at kunne betale for udgifterne til skibsolie. Nye miljøkrav har nemlig fået priserne på brændstof med lavt svovlindhold til at skyde i vejret med 50 procent, skriver Børsen.

Brancheorganisationen Danske Rederier oplyser til avisen, at prisen for et ton af den nye skibsolie koster omtrent 1.600 kroner mere end det billigere – og svovlholdige – brændstof. Prisforskellen rammer rederier som DFDS, Maersk Tankers, Maersk Line og Svitzer hårdt.

»Baseret på den aktuelle brændstofpris kan de årlige ekstra brændstofomkostninger overstige to milliarder dollar (knap 14 milliarder danske kroner) for Mærsk alene – disse omkostninger sender vi videre til kunderne,« skriver Mærsk i en e-mail til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Amazon vil have dig til at betale i butikker med vink

Den amerikanske techgigant Amazon er i gang med at udvikle terminaler til butikker, hvor forbrugere kan forbinde deres kortoplysninger med deres hånd, så de efterfølgende kan betale for deres varer uden at have hverken pung eller telefon op af lommen.

Det skriver The Wall Street Journal på baggrund af anonyme kilder tæt på processen.

Selskabet har ifølge dagbladet planer om at sælge terminalerne til cafeer, fastfoodrestauranter og andre aktører i detailhandlen, der har mange hurtige kunder igennem.

Terminalen fungerer ved at kunderne indsætter deres kort i terminalen og scanner hånden. Herefter kan kunderne betale ved at vinke til terminalen. Udviklingen af terminalen er stadig i et tidligt stadie, og Amazon mangler blandt andet stadig at sikre, at betalingsmåden ikke kan misbruges.

Det skal investorerne holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har fokus på disse ting på markedet i dag:

I dag skydes en spændende uge i gang, hvor der igen vil være fokus på centralbankerne, politiske begivenheder (særligt World Economic Forum i Davos), økonomiske nøgletal og ikke mindst regnskaber. Dagen i dag bliver nok en smule stille, da det amerikanske marked holder lukket i forbindelse med Martin Luther King Jr. dag. Der vil alligevel være fokus på uroen i Libyen, hvor fraktioner kæmper om magten, og det har pt. ført til at oliefelter er blevet lukket ned. Olieprisen er en smule højere her til morgen, og det understreger en fortsat skrøbelig udbudsbalance i Mellemøsten.

Ønsker man at følge de økonomiske nøgletal, kan man starte dagen ud med bl.a. industriproduktionen fra Japan. Et område sammen der fortsat viser svaghed sammen med resten af den globale fremstillingssektor.

Det kan også være værd at holde øje med IMF’s seneste økonomiske redegørelse, hvor deres seneste økonomiske skøn offentliggøres. I sig selv vil det næppe rykke markederne, men det vil forventeligt tage overskrifter i finansmedierne.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier følger op på fredagens rekorder på Wall Street med generelle stigninger mandag morgen.

Futures på de amerikanske indeks indikerer yderligere stigninger, men de finansielle markeder i USA er lukket mandag for Martin Luther King Jr.-dag.

Japans Nikkei 225: 0,3 pct.
Hongkongs Hang Seng: -0,4 pct.
Shanghai Composite: 0,5 pct.

Indeksværdi klokken 6.15.

/ritzau/FINANS