Superliga-træner vil oprette fodboldakademier til små børn: »Skal et femårigt barn selv bestemme, hvad det vil og ikke vil?«

Cheftræneren i FC Nordsjælland påpeger, at der er behov for et brud med det danske talentsystem, og at børn ned til syv år derfor skal kunne modtage målrettet fordboldtræning, såfremt Danmark skal kunne hamle op med andre lande.

FC Nordsjællands cheftræner, Flemming Pedersen, mener, at det er nødvendigt, at man samler talenter på fodboldakadamier, allerede når de er i syv- til tiårsalderen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

40 års erfaring, studieture til udlandet og arbejdet med at opbygge Superligaklubben FC Nordsjællands nuværende talentsystem har lært fodboldtræner Flemming Pedersen, at børn fra en tidlig alder skal møde målrettet specialisering, såfremt Danmark skal have en chance for at konkurrere mod andre lande. Dette gælder ikke kun fodbold, men også i andre sammenhænge i samfundet, mener Flemming Pedersen.

Derfor foreslår den 56-årige FC Nordsjælland-cheftræner, at der oprettes fodboldakademier for syv- til tiårige børn – et markant brud med Dansk Boldspil Unions nuværende regelsæt, som forbyder klubber at »fiske« børn under 13 år.

»Der skal være et specielt tilbud til børn med særlige forudsætninger for at spille fodbold, ligesom man ser det med blandt andet balletskolen, hvor børn begynder som femårige. På samme måde har vi børn, der er bedre til at spille fodbold og her har nogle bedre forudsætninger – hvorfor skulle vi ikke gøre noget for dem?« siger Flemming Pedersen til Jyllands Posten.

Et opbrud med dansk kultur

Fodboldtræneren har noteret sig, at de fire semifinalister ved seneste VM-slutrunde – England, Belgien, Frankrig og Kroatien – alle samler talenter i akademier fra de små spillere er fra syv til 11 år.

Danmark derimod begynder for sent med den målrettede træning – i hvert fald for sent, hvis vi vil konkurrere med andre lande, mener Flemming Pedersen, der mener, at det er i syv- til tiårsalderen, hvor der er stilstand i væksten, at kroppen og hjernen er mest modtagelig.

Derfor er det vigtigt, at det netop er i en tidlig alder, at børnene modtager en teknisk og motorisk basisuddannelse, hvilket ofte ikke er tilfældet, fordi børnene er overladt til lokale klubber med mere eller mindre kyndige trænere, mener Flemming Pedersen.

Forslag udgør dog ikke bare et brud i forhold til dansk talentudvikling, men er også i strid med dansk og skandinavisk kultur, hvor man typisk ikke går ind for, at børn skal specialisere sig i en tidlig alder.

»Jeg er tilhænger af, at man bliver stimuleret og udfordret, uanset hvilket niveau man befinder sig på som menneske. Vi må hele tiden forsøge at gøre os umage, ellers forfalder vi som mennesker og bliver magelige. For mange børn befinder sig i et miljø, hvor de kun lærer at være magelige. De færreste lærer at udfordre sig selv og finde ud af, hvor meget de egentlig kan.«

Imod tvang

Selv om det muligvis ikke er alle syv- til tiårige børn, der vil være glade for at forlade vennerne i den lokale fodboldklub til fordel for et talentakademi, sætter Flemming Pedersen spørgsmålstegn ved, hvorvidt et barn selv skal have lov til at bestemme, hvad det vil.

»Forestil dig, at en far eller mor rigtig gerne vil have deres lille barn på balletskolen eller i en stor fodboldklub, men barnet ikke har lyst til dette. Så er spørgsmålet: Skal et femårigt barn have lov til at bestemme, hvad det vil og ikke vil? Er et femårigt barn i stand til at vurdere, hvad der er bedst for barnet selv?«

Flemming Pedersen understreger dog, at han ikke går ind for tvang, men at børn nødvendigvis må prøve noget af, før de er klar over, om det er noget, de kan lide eller ej.