Flygtningekrise: Regeringen er parat til at bruge »asylnødbremsen«

Regeringen vil bruge den såkaldte »asylnødbremse«, som kan afvise flygtninge ved grænsen, hvis der opstår en flygtningekrise.

Flygtninge og migranter ved den tyrkisk-græske grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC

Hvis der opstår en alvorlig flygtningekrise som en konsekvens af, at Tyrkiet åbner sine grænser for flygtninge, som vil søge mod Europa, er den danske regering villig til at trække i »asylnødbremsen«.

»Med den såkaldte nødbremse kan vi midlertidigt lukke grænsen for asylansøgere, hvis der er tale om en krisesituation, hvor Dublinsamarbejdet reelt er holdt op med at fungere. Der er vi ikke endnu, men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt,« siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Berlingske.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sagde lørdag til Berlingske, at regeringen kan blive nødt til at tage »nødbremsen« i anvendelse, hvis der opstår en ny flygtningerkrise i Europa.

Den tyrkiske præsident, Recip Tayyip Erdogan, meddelte lørdag, at Tyrkiet vil åbne sine grænser, så flygtninge i Tyrkiet kan søge mod Europa, hvilket har ført til uroligheder ved den tyrkisk-græske grænse, hvor de græske myndigheder forsøger at holde flygtninge tilbage. Det er en konsekvens af, at krigen i det nordlige Syrien har fået tusindvis af mennesker til at flygte til Tyrkiet, som i forvejen har fyldte flygtningelejre.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er parat til at bruge den såkaldte »nødbremse«, som kan bruges til at afvise asylansøgere ved grænsen, hvis der opstår en ny flygtningekrise i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

Den såkaldte »nødbremse« giver mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen til et sikkert land omfattet af Dublinforordningen. Nødbremsen vil kunne anvendes, hvis der opstår en krisesituation, hvor Dublinsystemet formelt set stadig fungerer, men hvor samarbejdet reelt er ophørt med at fungere, og hvor situationen kommer ud af kontrol.

Kristian Thulesen Dahl sagde i går, at det kan tage tid at aktivere »nødbremsen«, og at regeringen derfor allerede nu bør gå i gang med det.

»Derfor kan vi ikke vente med at aktivere den, til de (flygtninge, red.) rent faktisk står her. Vi kommer med ønsket, men vi afleverer også en forespørgsel til statsministeren, så hun kan komme i Folketinget og redegøre for, hvordan hun vil passe på Danmark i den her situation,« sagde Thulesen Dahl.