Hun skyder med skarpt efter en formynderisk venstrefløj

I en omskiftelig tid skyder liberale Amalie Lyhne med skarpt efter en formynderisk venstrefløj og rygradsløse borgerlige, mens hun står fast på kvinders ret til selvbestemmelse. Berlingskes skarpt skrivende lederskribent fylder 40 år.

Amalie Lyhne Fold sammen
Læs mere
Foto: Amalie Lyhne SH NIELS AHLMANN OL

Hvad end der er tale om feminister, kystbanesocialister eller stramtandede nypuritanere, så har de sandsynligvis mærket svirpet fra Amalie Lyhnes skriftlige krabask i en skarpt drejet kommentar i Berlingske.

12. april fylder en af Danmarks mest markante liberale stemmer 40 år.

Som politisk kommentator for en række medier og nu som skattet lederskribent for Berlingske har Amalie Lyhne i en årrække været med til at løfte den borgerlige samfundsdebat uden at gå på kompromis med egne idealer og uafhængighed.

Som datter af to lærere trådte Amalie Lyhne sine barnesko i et venstreorienteret bofællesskab i Smørumnedre.

»Min baggrund gør, at jeg har et særligt blik for venstrefløjens hykleri. Det har jeg ikke frigjort mig fra. Men det er også det, der driver mig,« sagde hun i 2013 til Politiken.

Som borgerlig debattør er Lyhne kendetegnet ved en frygtløs uimponerethed og en respekt for sin modstander, når hun kaster sig ud i nogle af de mest frådende debatter i Danmark. Det gælder ikke mindst i ligestillingsdebatten, hvor Amalie Lyhne hører til gruppen af såkaldt »blå feminister«, der ved at stå kompromisløst fast på kvindens ret til selvbestemmelse uden behov for hverken kvoter eller øremærket barsel, gennem tiderne har fået adskillige af venstrefløjens feminister til at se rødt.

For Lyhne er det i årenes løb forblevet en indlysende sandhed, at man ikke gør kvinder en tjeneste ved at behandle dem som værdigt trængende tilfælde. Det har hun også bevist i sit eget liv, da hun et par år efter at have født sit andet barn gik på deltid for at tilbringe mere tid sammen med sin familie.

I dag kunne hun ikke drømme om at gøre det på anden vis, selv om hun lejlighedsvis støder på undrende blikke.

»Jeg har oplevet, at jeg har skullet forsvare det meget, for det er ikke den gængse måde at gøre det på i dagens Danmark,« fortalte hun i 2015 til Alt for Damerne.

I en omskiftelig tid er Amalie Lyhne beundringsværdig principfast, men aldrig forudsigelig eller rutinepræget. Hun er EU-tilhænger og mener samtidig, at staten bør holde sig fra formynderi og moralisering. Den enkeltes frihed vejer tungest.

På trods af Lyhnes fortid som pressechef for Liberal Alliance på Christiansborg lader hun sig i sine politiske analyser aldrig spænde for en partipolitisk vogn. I stedet holder hun fast i sine egne overbevisninger og retter lige så gerne en kritisk bemærkning i retning af de borgerlige partier og politikere, der af opportunistiske hensyn sælger ud af det ideologiske arvegods.

Det har Amalie Lyhne gjort i forskellige skriftlige og elektroniske medier. Som indlands- og debatredaktør for den nu hedengangne Nyhedsavisen. Senest gjorde hun sig bemærket som politisk kommentator og lederskribent for Børsen. I efteråret 2018 forlod hun Børsen til fordel for Berlingske, hvor nu bidrager med både egne klummer og ledere, såvel som indsigt, humor og inspiration i lederkollegiet.

40-års dagen kan Amalie Lyhne fejre i selskab med sin mand, Jeppe Veddinge. Parret, der tilsammen har fire børn, er netop blevet gift på Gibraltar.

Berlingske ønsker stort tillykke.