50 år: Historikeren der blev landskendt ballademager på »den hemmelige kanal«

Adam Holm er historikeren, der blev samfundsrevser og studievært. Hans ligefremme facon og klare holdninger har gjort ham til en stormombrust, men respekteret journalist, forfatter og debattør.

Adam Holm har gjort sig bemærket som både studievært og debattør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Adam Holm blev danmarkskendt som manden, der flere aftener om ugen i næsten ti år tonede frem på skærmen på DR2s »Deadline«. Til sidst fik han imidlertid nok, blandt andet fordi DR Nyheder strammede grebet om styringen af programmet.

Den historieuddannede journalist, studievært og forfatter, som 17. september fylder 50, har gennem det meste af sin karriere søgt slagsmålet. Og nogle gange har de markante holdninger ført til uproportionelt voldsomme reaktioner.

I 2009 skrev Adam Holm en kronik om Israel til Politiken, hvor han blandt andet skrev, at »det udelukkende er de israelske motiver, der mistænkeliggøres«. Kort tid efter modtog Adam Holm en patron i en konvolut. Han fik smadret bagruden i sin bil og måtte finde sin cykel i Sankt Jørgens Sø nær sit hjem i det indre København.

»Jeg kan lige så godt være fuldstændigt ærlig: Jeg var millimeter fra at anskaffe mig en pistol,« fortalte han i et interview med Fagbladet Journalisten.

Han fik desuden en reprimande fra sin chef på DR for kronikken. Det skulle ikke blive den sidste.

I en kronik i 2013 tordnede han imod religion i Kristeligt Dagblad. Han blev banket på plads af sin foresatte, men ombudsmanden endte med at rense Adam Holm og kritisere DR for at have »iværksat censur i strid med grundloven«. Fire måneder senere valgte DRs ledelse at frafalde kritikken af værten.

I 2015 fik han den idé at medbringe Flemming Roses bog »Tavshedens tyranni« i Deadline-studiet til et interview med Rose. Under interviewet åbnede han bogen, hvor seeren kunne se Muhammed-tegningerne. Det gav igen problemer med både ledelse og bekymrede kollegaer.

I de seks år, der ledte op til studieværtsjobbet på DR, var Adam Holm også facilitator for den åbne sproglige slagudveksling. 2000-2006 var Holm nemlig debatredaktør på dagbladet Politiken, og han er efter afskeden med Deadline i 2016 fortsat med at præge den offentlige debat både som klummeskribent i Berlingske og Weekendavisen og som vært på kulturprogrammet »4. Division« på DRs P1, blandt andet med Ane Cortzen og Poul Nesgaard.

Tiltrukket af Damaskus

Adam Holm har bidraget til debatten på både skrift, radio og TV, og selv om skærmtiden på Deadline for længst er erstattet med freelanceliv og forfattergerning, har DR ikke givet helt slip på Adam Holms evner. Han medvirker aktuelt i TV-programmet »Adam og Eva« på DR K, en udsendelsesrække om daglige etiske og religiøse udfordringer sammen med filosof og debattør Eva Selsing.

Holm har tidligere sagt, at han siden sit første besøg i Syriens hovedstad, Damaskus, i 1998 har været »fuldstændigt romantisk tiltrukket« af byen. Den tiltrækning er blandt andet blevet til bogen »En by i krig. Scener og skæbner fra Damaskus« (2017). Han har desuden rejst flere gange i det krigshærgede Syrien, og herfra har han blandt andet produceret reportagefilmen »Rejsen tilbage«, der blev vist på DR2 i 2016. I efteråret 2019 udkommer han på Gyldendal med bogen »Diktatoren i Damaskus«, et portræt af Syriens diktator, Bashar al-Assad.

Adam Holm har også skrevet bogen »Endestation Europa«, hvor Holm taler med ti fremtrædende, europæiske intellektuelle om Europas retning anno 2017.

Adam Holm bor i Indre By i København og er gift med den norske operasangerinde Liv Oddveig Midtmageli. Han er far til sønnerne Jonathan (15 år) og Julius (13 år).