Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

Trumps drømmescenarie er ved at udfolde sig

Fra rigsretssagen og frem har Demokraternes venstrefløj kapret partiet på en måde, som gør, at præsident Donald Trump må knibe sig i armen. Måske er Michael Bloomberg den eneste demokratiske kandidat, der kan slå ham. Men det er et stort måske.

Den demokratiske primærvalgkampagne er reelt gidseltaget af venstrefløjen, som indtil videre er lykkedes med at placere Bernie Sanders i en favoritrolle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Ritzau Scanpix

Donald Trump, der fra sin indsættelse og frem har været en af de mest splittende og upopulære præsidenter i USAs historie, må være forbløffet over sit held: Det Demokratiske Parti, hvis fremtidige kandidat han skal kæmpe imod ved præsidentvalget til november, er ved at spille den siddende præsident alle kort i hånden.

Drevet af en i amerikansk kontekst yderligtgående, socialistisk orienteret venstrefløj har Demokraterne først gennemført en rigsretssag, der endte med, at præsidenten kom af krogen og nu kan storskryde på bedste eller værste Trump-vis, herunder ved at fyre vidner, der ikke bakkede ham entydigt op under høringerne i Kongressen, fra sin administration.

Rigsretssagen har ydermere løftet Trumps ellers elendige meningsmålinger til det højeste niveau siden indsættelsen i januar 2017. Trump kan regne med en solid vælgerbase på mellem 40 og 45 procent af de amerikanske vælgere, som rent faktisk stemmer.

Ingen af de demokratiske præsidentkandidater kan indtil videre mønstre samme niveau af støtte. Det er på sin vis naturligt i et felt, hvor mindst otte kandidater stadig byder sig til. Men også den demokratiske primærvalgkampagne er reelt gidseltaget af venstrefløjen, som indtil videre er lykkedes med at placere Bernie Sanders i en favoritrolle, også i de nationale målinger. Og det endda i en situation, hvor denne venstrefløj samlet set synes at have tabt opbakning i partiet, i hvert fald når man betragter stemmefordelingen ved primærvalgene i New Hampshire og Iowa. Kun godt hver tredje stemme gik her til venstrefløjskandidater.

For udenforstående som os danskere er det ikke ligegyldigt, hvem der bliver USAs præsident. Vi har nu gennem tre år lært Trump at kende som en amerikansk leder, der ikke synes at lægge særlig vægt på at pleje de vigtige alliancer, der har spillet så afgørende en rolle siden Anden Verdenskrig.

Men for Danmark og andre europæiske lande vil det ikke være noget godt alternativ med en præsident Sanders, hvis det usandsynlige skulle ske, at han erobrer det demokratiske kandidatur og efterfølgende slår Trump. Sanders er om muligt endnu mindre optaget af USAs ledende rolle i verden og har bebudet, at han ønsker store nedskæringer i det amerikanske militær. Det er ildevarslende toner for andre lande, som stadig er dybt afhængige af USAs sikkerhedsgarantier.

De øvrige demokratiske kandidater står heller ikke stærkt: Joe Biden virker som om, han er færdig. Pete Buttigieg er dygtig og sympatisk, men står næppe distancen, og det samme gælder Amy Klobuchar. Elizabeth Warren tilhører også venstrefløjen og ser ud til at have tabt endegyldigt til Sanders.

En enkelt dark horse rejser sig dog i horisonten: Michael Bloomberg, fhv. borgmester i New York og mangemillionær af den slags, der finansierer sin egen valgkamp med et greb i de dybe lommer. Bloomberg er som Trump en del af det hårde politik- og erhvervsmiljø i New York. Han er moderat, tidligere republikaner og uafhængig. Og han ser ikke ud til at lade sig intimidere af Trumps aparte facon.

Måske er det den vej, vi herfra Europa må se efter et alternativ til præsidenten med vilje og evne til at lede supermagten USA. Hvis Bloomberg da vil være i stand til at mobilisere Demokraternes vælgerbase, herunder den i givet fald sikkert dybt desillusionerede venstrefløj. Jo, Trump må knibe sig i armen. Alt går hans vej for tiden.

TOM JENSEN