Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Svensk naturfredningsforening: Tak til alle jer, der stoppede udslippet i Øresund

»Vi i Helsingborg, som bor i strømretningen, ville have kunnet se frem til en sommer uden badning. Og dette i de coronatider, vi alle plages af, og som gør gode oplevelser i vores nære natur mere afgørende end nogensinde,« skriver Naturskyddsföreningen i Helsingborg om det nu udskudte spildevandsudslip i Øresund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren

Vi i Naturskyddsföreningen i Helsingborg vil gerne udtrykke vores store lettelse over, at planerne om at slippe 290.000 kubikmeter urenset spildevand i vores fælles Øresund er stoppet – i hvert fald indtil videre.

Det var med forfærdelse og fortvivlelse, at vi fulgte nyheden om, at vort naboland kunne finde på at foretage en sådan handling, der demonstrerede en total mangel på respekt for både miljø og mennesker. Vi i Helsingborg, som bor i strømretningen, ville have kunnet se frem til en sommer uden badning. Og dette i de coronatider, vi alle plages af, og som gør gode oplevelser i vores nære natur mere afgørende end nogensinde.

Vi deler den bekymring, som vore venner i Danmarks Naturfredningsforening gav udtryk for, nemlig at udslippet ville skade dyrelivet i sundet alvorligt med algeopblomstring og lokalt iltsvind som følge.

Vi vil gerne takke Danmarks Naturfredningsforening og alle de politikere, der i sidste sekund satte en stopper for denne barbariske handling. Vi håber, at I fremover fortsat vil beskytte og våge over vores fælles Øresund, ligesom vi vil gøre det.

Christel Kvant, næstformand, og Tom Svensson, ansvarlig for vandspørgsmål, Naturskyddsföreningen i Helsingborg

Synd for Inger Støjberg

Jeg synes, det er synd for Inger Støjberg, at hun har gjort sig selv til centrum i det forfærdelige forklarings-cirkus, der kører i øjeblikket. Det er synd for hende, fordi hun jo reelt set har fat i den rigtige ende – nemlig at vi danskere ikke kan acceptere ægteskaber eller anden form for samlivsforhold mellem gamle mænd og purunge pigebørn med tryk på børn. Hvilken dansker vil se sin datter på 14 år leve sammen med en mand på 60 år eller mere? Næppe nogen.

Når vi som nation oplever, at »ægtepar« fra lande med andre kulturer kommer hertil og bringer et problem hertil, så må man tage fat i det og se at få det løst på en måde, hvor hverken problemet i sig selv eller løsningen af samme strider mod vore love og regler. Og kræver en sådan løsning, at lovregler ændres, så må man gå i gang hermed.

At tage sagen i egen hånd er ikke vejen frem, og de mange modstridende forklaringer fra fru Støjberg gavner i hvert fald slet ikke sagen. De giver hende kun stemplet »utroværdig« i panden. Jeg troede, at fruen var alt for intelligent til at foranstalte et sådant cirkus. Men det var hun altså ikke, og det er synd først og fremmest for hende selv, men desuden for hendes parti og formand Jakob Ellemann-Jensen. Og hvem betaler alle omkostningerne til Instrukskommissionen m.v.?

Preben Jack Petersen, Charlottenlund

Støttepakker i sundhedsvæsenet?

Når frygten for smitte bliver hverdag, skal det jo ikke betyde, at hele Danmark blot adlyder alle statsministerens forslag.

Derfor tak til Ole P. Kristensens indlæg i mandagens Berlingske, hvor han slår et slag for, at vi skal værne om vore patientrettigheder.

Behandlingsgarantien og udredningsretten er suspenderet fra 18. marts i år og til? Forventeligt til udgangen af januar 2021. Det må under alle omstændigheder ikke medføre, at man giver køb på patientrettighederne efter coronakrisen. Der er røster, som taler om differentiering af garantierne – det er en dårlig ide.

Vi har et skattefinansieret sundhedsvæsen, og vi forventer et vist serviceniveau for vore penge. Det er godt at få patienter behandlet hurtigst muligt, Der er brug for støttepakker til vort sundhedsvæsen, så vi her og nu får behandlingsgaranti og udredningsretten tilbage. Det vigtigste er at få gang i hjulene og at få udnyttet ledig kapacitet på privathospitalerne. Den nuværende suspendering udsætter nødvendige behandlinger på bekostning af menneskelige lidelser og tab af arbejdsduelighed.

Derfor er det nu, hvis regeringen mener noget med, at livskvalitet og arbejdsduelighed er vigtig, og at der tilmed er god samfundsøkonomi i at få patienterne behandlet hurtigt.

Derfor er det også relevant nu at tale om »støttepakker« til vort sundhedsvæsen. Hvornår kommer de?

Nina Berrig, Vallensbæk

Ønskes flere arbejdsløse?

Trist at Lars Koch, politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, udstiller så lidt viden om de penge som Lagkagehuset, Synoptik m.v. har modtaget i kompensation fra staten (kommentar i Berlingske 22. maj).

Uanset om ejerne er i skattely eller ikke, så går disse penge til de ansatte, nemlig som LØN-kompensation, som virksomheden får, for at undgå at fyre de ansatte.

Vinderen er derfor ikke en suspekt ejer i et usympatisk skattely, men den medarbejder, som vedbliver at få sin faste løn. I stedet for at stille op i arbejdsløshedskøen.

Dermed, synes jeg, er pengene givet godt ud. Skattely eller ej. Men Lars Koch vil måske hellere have flere arbejdsløse?

Søren Revsbæk, Næstved