Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stop mudderkastningen om coronatest og tænk fremad

»Tænk, om Søren Brostrøm fra første optræden havde meldt ud, at vi har et problem – der nødvendiggør, at vi prioriterer testsæt til anvendelse i de særligt kritiske tilfælde,« skriver Chr. Kubel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Vi er sikkert mange, der fra de første udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen ved Søren Brostrøm undrede os over den valgte strategi om ikke at teste alle, der kom fra et feriested med udbrud af coronavirus.

Eller strategien om karantænesættelse, som indebar, at en cororanamistænkt hustru skulle karantænesættes, mens hendes mand kunne færdes frit. Dette har vi fra familien et kendt eksempel på. Jeg tænkte, at dette kunne have årsag i, at man ikke havde tilstrækkelig mange testsæt, og undredes over, at der ikke blev givet motiveret begrundelse for den trufne beslutning. Det har så – desværre – vist sig, at der ikke var tilstrækkeligt mange testsæt. Tænk, om Søren Brostrøm fra første optræden havde meldt ud, at vi har et problem – der nødvendiggør, at vi prioriterer testsæt til anvendelse i de særligt kritiske tilfælde.

Brug af ressourcer nu til kritik af den tidligere politik tjener intet gavnligt formål og begrænser måske ressourcer bedre brugt til at fremskaffe testsæt og værnemidler hurtigst muligt. Det er desværre ikke første gang, vi oplever, at politikere og embedsmænd, i en situation, hvor nye tiltag skal iværksættes, ikke oplyser om de korrekte årsager og begrundelser for nye tiltag.

I 1968 blev der ved folkeafstemning vedtaget indførelse af kildeskat fra 1970. De politiske argumenter var afskaffelse af forskudsopgørelse og selvangivelse. Behovet for indførelse af kildeskat var imidlertid, at for at kunne finansiere den socialdemokratiske samfundsmodel måtte og skulle man kunne opkræve mere end 50 pct. skat af store indtægter. Det før 1970 gældende system indebar, at man hvert år betalte skat af indtægt året forud, og at man som fradrag havde skat betalt for forudgående års indtægt. Dermed kunne skatten totalt aldrig overstige 50 pct., hvilket var nødvendigt for at finansiere den socialdemokratiske samfundsmodel.

Jeg håber og ønsker, at regeringen og embedsapparatet, med den nu kørende kritik af Sundhedsstyrelsens oprindelige indstilling om omfanget af coronatest, nu endelig fremadrettet vil basere indstillinger og beslutninger på korrekte og oplyste fakta.

Tænk, hvor mange ressourcer der da vil kunne frigøres til konstruktivt arbejde.

Chr. Kubel, Jyllinge

Fejlskøn

Hvor er det ynkeligt at opleve vores socialdemokratiske sundhedsminister, Magnus Heunicke, skyde skylden på Sundhedsstyrelsens ændrede politik vedr. nedprioritering af test for covid-19, efter selv at have undskyldt for afslag på levering af testudstyr fra Sydkorea.

Styrelsens ændring var formentlig baseret på nedsat kapacitet forårsaget af mangel på testudstyr og værnemidler i hospitalssektoren!

Et totalt fejlskøn fra regeringens side – advaret i flere måneder af udviklingen i Kina og Italien.

Ole Borg, Hellerup

Hvorfor skulle Danmark være klogere end WHO?

Gennem flere uger har WHO med stigende styrke nærmest tryglet verdens lande – inkl. Danmark – om at teste, teste og atter teste samt sætte smittede og dem de har været i kontakt med i karantæne.

Alligevel vælger Danmark en anden strategi. Hvorfor? Det er ubegribeligt.

Kina og Sydkorea har massetestet deres befolkning med det resultat, at antal nye smittede er stærkt nedadgående. Sydkorea har endda gjort dette uden at lukke samfundet ned. Alligevel vælger Danmark en anden strategi.

Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut har derudover afvist hjælp fra Sydkorea.

En nedlukning, som vi oplever nu, kan ikke alene bekæmpe virussen. Der skal test til. En nedlukning uden massetestning vil kun føre til økonomisk ruin, har Bruce Aylward, assisterende generalsekretær i WHO, udtalt.

Jeg kan forstå, at vi ikke kan masseteste i Danmark, som f.eks. i Sydkorea, da vi ikke på nogen måde har forberedt os i samme grad. Men nu må regeringen og sundhedsmyndighederne sætte alt ind på at teste, isolere smittede og opspore de smittedes kontakter og sætte dem i karantæne – og tage imod tilbudt hjælp udefra.

Regeringen og sundhedsmyndighederne skal melde klart ud, hvad vores testkapacitet er nu og handlingsplan for at øge antallet af testede. Derudover bør man tage ved lære af erfaringerne fra udlandet.

Regeringen og sundhedsmyndighederne skal stå samlet om deres udmeldinger. Det har været et uskønt forløb de sidste par dage.

Helle Helmø, Holte

Coronavirus er EUs skyld

Coronavirus er EUs skyld. Ideen om åbne grænser er grobund for epidemiske sygdomme.

Ideen, om at man kan rejse frit i verden med flere og flere mennesker, der lever tæt befolket, er usund.

Uden EU var vi bedre stillet.

David Bo Jensen