Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skal vi vende coronastrategien om?

Man kan få meget for 300 mia. kr. – f.eks. i forbindelse med, at man »vendte strategien om«, dvs. rettede indsatsen direkte mod risikogruppen i form af hjemme-karantæne, indlæggelser, øget hjemmehjælp, afhjælpning ved hjemme-transport af fødevarer og medicin etc., udbygning af kapaciteten inden for test og respiratorer m.v., skriver Lennart Jønsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Jeg har - vel at mærke som »medlem« af risikogruppen (qua alder og sygdom) - tænkt en del over myndighedernes valg af strategi for at dæmpe effekten af covid-19.

Forleden blev et tal på 300 mia. kr. nævnt i medierne som samfundets samlede omkostninger ved den nuværende covid-19-strategi. Det svarer til ca. 60 mio. kr. per dødsfald ved højeste estimat for antal covid-19 relaterede dødsfald i Danmark og hele 300 mio. kr. per dødsfald ved laveste estimat.

Jeg sætter selvfølgelig stor pris på, at man på den måde sætter så høj en værdi per muligt dødsfald og dermed indirekte per person i risikogruppen. Men man kan få meget for 300 mia. kr. – f.eks. i forbindelse med, at man »vendte strategien om«, dvs. rettede indsatsen direkte mod risikogruppen i form af hjemme-karantæne (det er vi også nu), indlæggelser (det er der også mange, der er), øget hjemmehjælp, afhjælpning ved hjemme-transport af fødevarer og medicin etc., udbygning af kapaciteten inden for test og respiratorer m.v.

I ikke-risiko-gruppen ville covid-19-smitten sprede sig i forbindelse med en ubegrænset omgang både inde og ude, men for langt de fleste uden de store symptomer og uden alvorlig sygdom samt også med en udvikling af resistens. Og samfundsomkostningerne ville angiveligt ikke eksplodere til 300 mia. kr.

En sådan »omvendt strategi« vil angiveligt betinge et internationalt samarbejde, f.eks.via EU. Men hvis man ikke i en sådan situation kan få brug for EU, hvornår så? Jeg forstår, at sundhedsmyndighederne forventer, at covid-19 kan komme i bølger og at den anden bølge måske allerede vil vise sig i efteråret – skal vi så et tilsvarende omkostningstungt forløb igennem? Og hvad nu hvis den nuværende periode ikke bliver uger, men måneder og dermed endnu dyrere? Så er der vel behov for at tænke »utraditionelt«. Lennart Jønsson, Hellerup