Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Skal vi beskytte de hjemløse i et nedlagt fængsel?

12 kilometer fra København står et tidligere fængsel tomt med plads til flere hundrede personer. Her kunne man indkvartere de mange hjemløse, som i den nuværende situation er særligt udsat for smitte og dermed har store chancer for at bukke under og tillige at fungere som smittespredere blandt de socialt udsatte, mener Uwe Krøger.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Tag over hovedet

Der efterlyses i stort set i alle medier pladser til det stigende antal voldsramte kvinder, der med eller uden børn flygter fra deres voldelige ægtemænd. Det bedste ville jo være at fjerne ægtemændene. Men de beskyttes jo af lovgivningen, modsat kvinderne, der kun har en vej: Tag dit gode tøj og forsvind.

Ligeledes er det et stort problem for mange hjemløse, der i den nuværende situation er særligt udsat for smitte og dermed har store chancer for at bukke under og tillige at fungere som smittespredere blandt de socialt udsatte.

12 kilometer fra København står et tidligere fængsel tomt med plads til flere hundrede personer.

Her er der mulighed for såvel enkelt som dobbeltværelser.

Det er muligvis ikke et super charmerende sted at bo. Men for en kortere periode kan det vel gå. Der er jo alle de faciliteter man har brug for i dagligdagen – ellers havde de tidligere indsatte vel klaget i Menneskerettighedsdomstolen.

Og mon ikke man på kort tid kan samle en masse frivillige, der kan fungere som hjælpere og vejledere for beboerne? Så hvad venter man på? Uwe Krøger, Frederiksberg C

Virus og statskassen

Staten har beregnet, at der i 2025 vil være et positivt økonomisk råderum i Danmark på 40 milliarder kroner. Dette beløb er staten begyndt at bruge af med finansloven i december 2019.

Senest har regeringen og Folketinget meldt ud om mulige udgifter på op til 280 milliarder kroner til af afbøde virkningen af coronavirussen.

Det efterlader et stort hul i statskassen i 2025 med et økonomisk råderum på måske minus 240 milliarder kroner.

Hertil kommer lavere skatteindtægter for staten ved mange virksomhedskonkurser og voldsomt øget arbejdsløshed.

Hertil kommer det underskud regeringen vil lave på finanslovene fra 2019 til 2024.

Og alligevel fortæller regeringen og Folketinget og økonomerne, at der er råd til det. Dette kræver en uddybende forklaring. Oprigtighed efterlyses her.

Der vil i de kommende år være færre penge til kommunerne og regionerne. Det vil være færre penge til hjemmehjælpen, plejehjemmene, skolerne, børnehaverne, vuggestuerne og sundhedssektoren m.m. Hidtil har staten ikke villet finansiere et ordentligt arbejdsmiljø på sygehusene.

Sandheden om dette vil vi få at se senere på året ved forhandlingerne om budgettet for 2021 mellem regeringen og regionerne og kommunerne. Niels Erik Søndergård, Odense

Gode nyheder, ja tak

Jeg er isoleret herhjemme frivilligt sammen med min mand. Vi er begge over 80 år og skal derfor passe rigtig meget på. Jeg glæder mig altid til at se Berlingske til min morgenkaffe, men lige nu er den hele vejen igennem deprimerende at læse.

Jeg er klar over, at man selvfølgelig skal holdes orienteret om, hvad der sker på coronavirusområdet. Men behøver hele avisen nærmest kun at være fyldt med forskellige historie om, hvor galt det kan gå osv.?

Der må da være nogle journalister, der også kan skrive noget, som ikke handler om det emne. Måske en god historie hver dag - en novelle eller lignende, der var lidt opmuntrende og spændende. Det vil jeg se frem til. Inger Andersen, Greve

Groft sagt

Jeg er en stor fan af Groft sagt - normalt. Men i Berlingske lørdag går filosoffen Eva Selsing over stregen og under lavmålet i sin omtale af rigspolitichef Thorkild Fogde, som hun beskriver som en skrivebordsgymnast i uniform. Han er »bare« jurist med EU-erfaring og uden baggrund i »rigtigt« politiarbejde, gør hun gældende.

Det er et dårligt tidspunkt at gøre sig lystig over en af de offentlige chefer, der gør en - efter min mening - god indsats for at bringe Danmark helskindet gennem coronakrisen. Og i tilgift er kritikken ikke retvisende mht. Fogdes erfaring med politiarbejde, hvilket et hurtigt opslag på internettet kunne have afsløret for filosoffen. Han har bl.a. været politidirektør i Nordsjælland og i København.

Ordentlig research er en grundlæggende disciplin for jurister m.fl. Skomager, bliv ved din læst, hedder det. Så hvis Eva Selsing vil begrænse sig til at udtale sig om filosofiske spørgsmål, er der rigeligt med politifolk og jurister, der kan udtale sig om væsentlige samfundsforhold. Ole Brix Andersen, Hellerup