Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Renovér endelig operaen

»Publikum vil bestemt glæde sig over fri udsigt over byen, når grillristen bliver fjernet. Og turisterne – og dronningen – vil kunne se original arkitektur fra Amalienborg,« skriver Carsten Seeger om forslaget om at renovere Operaen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper / Ritzau Scanpix

Halløj i Operaen

Et københavnsk ægtepar, Mette og Ole Smedegaard, skriver, at de har været glade for Operaen siden starten. Kommer man som jeg fra provinsen og er afhængig af en handicapbil, forholder sagen sig anderledes:

Hr. Møller reagerede venligt på et læserbrev fra mig om adgangen til publikumsgarderoberne. Han skrev, at han ville skaffe bedre plads mellem tøjstativerne, og det varede ikke længe, før det var i orden.

Akustikken i salen blev også forbedret. Og luftfugtigheden. Så vidt, så godt.

Værre er det med tilkørsel og parkering. Handicap P-pladserne er ikke i nærheden af Operaen, og omvejen til den er stadig dårligt afmærket – i hvert fald for ikke stedkendte. Det er fint med færgeforbindelsen fra Nyhavn, men det er ikke til at finde en P-plads der, og det er svært at få rollatoren om bord. På samme måde i bussen. Den er altid overfyldt, når der er forestilling.

Publikum vil bestemt glæde sig over fri udsigt over byen, når grillristen bliver fjernet. Og turisterne – og dronningen – vil kunne se original arkitektur fra Amalienborg.

Endelig er der langt flere, der ser Operaen udefra end indefra. Så en opgradering af det ydre er mere end velkommen.

PS: Jeg går gerne med i det fakkeltog, der loves i Berlingske som tak for renoveringen. Hvis der er plads til rollatorer og tempoet er moderat.

Carsten Seeger, Østermarie

Arktis er vigtigt

Hvordan kan politiske analytikere blive ved med at omtale en post som arktisk ordfører som en lille post? Har man dog ikke forstået, hvor vigtig Arktis-regionen er ved at blive? Tror man, at det var en tilfældig joke, at Trump ville købe Grønland? Vågn nu op. Det gælder også regeringen. Vi har brug for et arktisk ministerium og for at være proaktive, når det kommer til Arktis.

Suzanne Ekelund, Rødovre

Når 12-tallerne gør ondt

Man siger, at gymnasieeleverne i dag er mere presset end nogensinde tidligere. Det er ikke det skriftlige arbejde, der tynger, og det er heller ikke lektierne, som nogen tror. Det er i høj grad, at man ustandselig skal se på sin mobilskærm, hvilket giver anledning til et stort pres, og så er der det ekstra problem, at man som elev kan have en fuldstændig forskruet selvopfattelse.

Det blev jeg vidne til for et par år siden på Københavns Universitet. En kvindelig studerende havde ved den første eksamen på første studieår fået karakteren 7. Hun henvendte sig til mig og sagde, at der var tale om en fejl. Næh, svarede jeg, der er ikke tale om nogen fejl. Du har løst opgaverne til 7, og det er da en fin karakter ved en universitetseksamen.

Nej, sagde hun, bedømmelse er forkert. Så prøvede jeg at forklare hende, at det var den altså ikke, og at hun skulle være glad for sit 7-tal.

Men lige meget hjalp det. Jeg skal have 12, skreg hun grådkvalt. Jamen, det kan du ikke få, fortalte jeg roligt. Jeg skal have 12, gentog hun.

Hvorfor skal du have 12? spurgte jeg.

Fordi jeg er dygtig, svarede hun kækt. Jeg får altid 12, så jeg skal have 12.

Her ser vi problemet ganske tydeligt. Naturligvis måtte hun være glad for sit 7-tal, men nogle studerende (og nok især gymnasieelever) har en helt urealistisk selvopfattelse, og det ser vi også ved at læse de artikler, hvor nogle elever har travlt med at hæve sig op over alle andre. Pludselig kan denne form for selvovervurdering og personlig arrogance blive meget farlig, og så gør det ondt – virkelig ondt.   

Mogens Nørgaard Olesen, Frederiksværk

Pension på fransk og dansk

I Frankrig hiver man guillotinen frem, hvis politikerne hæver pensionen fra 62 til 64. Hvad gør vi her til lands? Vi er simpelthen for godt opdraget. Vi finder os i den den dårlige forklaring, at vi bliver ældre og derfor skal arbejde længere. Der er ingen, som spørger, hvilke liv disse ældre lever. Hvad nytter det at passe sit arbejde som 70-årig, hvis man render rundt og er dement og glemmer, at man skider i en ble, mens man underviser 3a eller sætter et stillads op et sted i kongeriget?

Michael Pedersen, Vejen

Skattekroner

Da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard præsenterede den nye Ydelseskommission, blev udkommet på forhånd af SF og Enhedslisten underkendt, fordi det ikke givetvis ville komme til at koste flere skattekroner.

Det forekommer også her at være SF og Enhedslistens politiske mål at få brugt så mange af borgernes penge som muligt for så at få en anledning til at hæve skatterne.

Det borger ikke godt for land og folk.

Henning Schwartz, Holte