Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nu er det igen tid til den årlige irritation over Skats dårlige behandling af skatteyderne

»Tilliden til Skat er i dag ikke større, end at man for en sikkerheds skyld er tvunget til at gå alle Skats oplysninger igennem, så der ikke smutter en fejl ind,« skriver Ole Brix Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Så er det den tid på året igen. Og nej, jeg tænker ikke på den dejlige juletid med fejringen af Jesu fødselsdag sammen med familien og med god mad og gaver til børnene. Nej, jeg tænker på den årlige irritation over Skats dårlige behandling af skatteyderne – i tillæg til forbløffelsen over svindelsager og manglende indkradsning af udestående gæld på trecifrede milliardbeløb.

Vi tvinges her i slutningen af december til at udarbejde en selvangivelse/årsopgørelse på et tidspunkt, hvor vi ikke har fået opgørelser fra arbejdsgivere, banker, realkreditinstitutioner etc., Det kan i sagens natur ikke blive en nøjagtig opgørelse, når man mangler de basale oplysninger. Så vi skal til det igen, når vi i løbet af foråret modtager udkast til årsopgørelse. Tilliden til Skat er i dag ikke større, end at man for en sikkerheds skyld er tvunget til at gå alle Skats oplysninger igennem, så der ikke smutter en fejl ind.

Kan man da ikke bare afvente udkastet til årsopgørelse? Nej, thi hvis man rammer forkert i december og ender med en restskat, straffes man med en strafrente på to pct. I betragtning af det gældende renteniveau er det urimeligt, at staten skal tjene to pct. på fejlskøn.

Kan det gøres bedre? Ja, da. Benyt simple IT-redskaber. Send årsopgørelserne ud, når Skat såvel som skatteborgerne er i besiddelse af alle relevante oplysninger. Sæt passende korte frister til indsigelser og betaling af restskat. Hvis fristen overskrides, så opkræv og indkrads beløbet med renter. En sådan forenkling ville bidrage til at mindske mistilliden til Skat.

Kan forenklingen ikke misbruges? Jo, men det kan modvirkes. Hvis skatteyderne ubevidst laver fejlskøn eller bevidst spekulerer i en lav forskudsopgørelse og dermed et gratis lån af statskassen, vil et blot nogenlunde tidssvarende IT-system løbende gennem indkomståret kunne fange det ved at sammenholde med tidligere år og de løbende indberetninger om indtægtsforholdene.

Så kære skatteminister. Lad ikke dine forgængeres dårlige administration køre videre. Gør en behjertet indsats for at rette op på et af vildskuddene i de systemer, du har overtaget ansvaret for. Ole Brix Andersen, cand.jur. og pens. kontorchef, Hellerup